Vágólapra másolva!
A BBC beszámolója szerint igen jövedelmező dolog kamu vírusirtót készíteni: egy ilyen csalárd alkalmazás akár napi kétmillió forintnak megfelelő összeget is termelhet készítőjének.
Vágólapra másolva!

A brit közszolgálati média arról számolt be, hogy a kamu antivírus szoftver készítői leginkább webkeresőkön keresztül keresik a potenciális áldozataikat: különböző népszerű, vagy félregépelt keresőszavak megvásárlásával és keresőoptimalizálási trükkökkel olyan webhelyekre irányítják a netezőket, ahol olyan hamis hibaüzeneteket jelenítenek. Nemrégiben például olyan szavakkal csalogatták az áldozatokat a bűnözők Barack Obama amerikai elnök, vagy a síbalesetben elhunyt Natasha Richardson nevével kapcsolatba hozható keresőszavakat is felhasználtak arra, hogy forgalmat irányítsanak csalárd oldalaikra, melyeken arra hívják fel a látogató figyelmét, hogy számítógépe vírusokkal és kémprogramokkal fertőzött.

Ezt követően olyan kamu védelmi szoftverek megvásárlására buzdítják őket, amelyek valójában semmire nem alkalmasak - nyilatkozta a BBC-nek a Finjan nevű cég képviselője. Ráadásul egy ilyen szoftverért nagyjából ugyanannyi pénzt - tipikusan tízezer forintnak megfelelő összeget - kérnek el, amennyibe egy valódi védelmi alkalmazás is kerül. Más esetekben a szoftvert ingyenesen kínálják letöltésre, abba viszont valamilyen kártevőt rejtenek. Szakértői becslések szerint az angol szakzsargonban "scareware" néven emlegetett módszerrel az online bűnözők akár napi tízezer dolláros, azaz több mint kétmillió forintnyi bevételre is szert tehetnek.

Az adathalászok ellen fellépő Anti-Phishing Working Group márciusban publikált tanulmánya szerint egyébként a decemberről januárra 225 százalékkal emelkedett a különböző interneten keringő ál-vírusirtó programok száma, melyekből több mint kilencezer fajta létezik. Yuval Ben-Itzhak, a Finjin szakértője szerint az egyre fejlettebb keresésoptimalizálási trükkök segítségével mind nagyobb pénzeket képesek bezsebelni a kamu vírusirtók készítői.

Ben-Itzhak úgy nyilatkozott, a scareware-ek terjesztését a high-tech bűnözők két tipikus csoportja végzi: az egyik a keresőkön való trükközéssel azért felelős, hogy potenciális áldozatokat irányítson a hamis üzeneteket tartalmazó honlapok felé, a másik pedig a kamuszoftverek értékesítését végzi.

A Finjan 16 napon át tartó vizsgálata során megállapította, hogy 1,8 millió ember kereste fel a hamis figyelmeztetésekkel rémisztgető webhelyeket, 7-12 százalékuk pedig feltelepítette az ezeken felkínált szoftvereket, ráadásul 1,79 százalékuk ötven dollárt fizetett is ezekért.