Kínos felvétel miatt tiltották le a YouTube-ot Bangladesben

Vágólapra másolva!
Bangladesben a hatóságok letiltották a hozzáférést a You Tube videomegosztó oldalhoz, mert arra felkerült egy olyan felvétel, amelyen egy heves párbeszéd látható a hadsereg tisztjei és a kormányfő között a határőrlázadás idején - közölték hétfőn hivatalosan. A YouTube mellett több fájlmegosztó is elérhetetlenné vált.
Vágólapra másolva!

A kormány semmi olyat nem tett, ami meghaladná a hatáskörét - nyilatkozta Zia Ahmed, a bangladesi távközlési felügyeleti bizottság elnöke a bdnews24.com portálnak. A szakember szerint a kormány minden eszközt felhasználhat a nemzet egységét és integritását veszélyeztető tevékenységek ellen.

A YouTube videomegosztó vasárnap késő délután, az elnök és a hadsereg tisztjeinek március elseji vitájáról készült hangfelvétel miatt került rá a tiltólistára - nyilatkozta Nasrin Sultana, a bangladesi Access Telecom egyik menedzsere az International Herald Tribune-nek.

Nemcsak a YouTube elérhetetlen, hanem számos fájlmegosztó szolgáltatást is letiltottak Bangladesben - írja a civil újságírók által üzemeltetett Global Voices. A blokkolásnak többek között az Esnips és a Mediafire oldal esett áldozatul. Az ország bloggerei szerint a kormány akciója hatástalan, proxy szerverek használatával a hanganyag továbbra is elérhető, tartalmát pedig egy helyi napilap is közölte.

Véres lázadással kezdődött

A múlt hónapban kirobbant zendülésben a határőrizeti feladattal megbízott félkatonai alakulat, a Bangladesi Lövészek mintegy kétezer tagja vett részt. Tüzet nyitottak feletteseikre, tiszteket ejtettek túszul, béremelést és jobb szolgálati feltételek megteremtését követelve. Az ország vezetése válaszul kivezényelte a hadsereget, harckocsikat is küldtek a dakkai határőrközponthoz.

A lázadás, amely alapjaiban rázta meg a Sejk Haszina Vazed miniszterelnök vezette, két hónapja hivatalban lévő kormányzatot, komoly feszültséget keltett az igen befolyásos hadseregben, amely ellenezte azt, ahogy a kabinet a válságot rendezni akarta. A bangladesi távközlési felügyelet egy magas rangú tisztségviselője közölte, hogy "időlegesen zárolták" a You Tube elérhetőségét.

A Bangladesi Lövészek a hadseregnek azon tisztjei ellen lázadtak fel, akik őket irányították. A hadsereg felső vezetését rendkívüli módon feldühítette, hogy Haszina miniszterelnök tárgyalt a lázadókkal ahelyett, hogy elrendelte volna a hadsereg támadását ellenük. A zendülés végül tárgyalások útján rendeződött, amnesztiát ígértek a résztvevőknek, de katonai erőt is bevetettek. Azt követően azonban, hogy több tucatnyi holttestet - közte 56 tisztét - találtak a főhadiszállás területén, tömegsírokban, szennyvízcsatornákban és vízelvezetőkben, a kormány visszavonta a közkegyelmet a lázadóktól.