Nem csak méregdrága laptopokon lehet játszani

Vágólapra másolva!
Mutatunk egy megfizethető gamer laptopot   Az elmúlt néhány évben a direkt a játékosok igényeinek figyelembevételével tervezett, úgynevezett gamer laptopok piaca nagyot fejlődött. Akkora kereslet mutatkozik az ilyen jellegű termékek iránt, hogy sok nagy gyártó külön almárkát hozott létre e modellek számára. Az IT iparág meghatározó szereplőjének számító Lenovo is erre az útra lépett, és létrehozta a Legion családot, amely ma már rengeteg eszközt tartalmaz.
Vágólapra másolva!
Forrás: https://www.digiprime.hu/laptop/lenovo-laptop/lenovo-legion-y540-ar

A gamer notebookok jellemzően erősek, jó a kijelzőjük és a hangrendszerük, valamint masszív a klaviatúrájuk, aminek következtében nem tartoznak a legolcsóbb termékek közé. A Lenovo háza táján tisztában vannak azzal, hogy sokan vannak, akik nem tudnak, vagy egyszerűen nem akarnak komoly vagyonokat fizetni egy számítógépért, de játszani szeretnének rajta. Emiatt törekedtek arra, hogy megalkossanak egy megfizethető, de akár játékra is alkalmas notebookot. Így született meg a Lenovo Legion Y540!

Erő

A Lenovo nem spórolt a hardverrel: a 9. generációs Intel i5 és i7 processzorokkal is elérhető modell akár 32 GB RAM-mal és Nvidia GeForce RTX 2060 dedikált videokártyával is rendelhető (aki beéri kevesebbel, választhat gyengébb konfigurációt is, Nvidia 1650-től 2060-ig terjed a választható tartomány), ami megfelelő teljesítményt ad le. Így akár kisebb grafikai kompromisszumok megkötésével akár a legújabb-legmenőbb AAA játékok futtatása sem ütközhet akadályba. Ez egyben pedig azt is jelenti, hogy a gép olyan más, nagy teljesítményigényű szoftverekkel is elboldogul, mint a tervezőprogramok, 3D alkalmazások, és a nagy felbontású kép- vagy videoszerkesztésnek sincs akadálya. Tehát a Legion Y540 a gamer notebookokkal szemben támasztott kihívást gond nélkül teljesíti, a hardver teljesítménye bőven megfelelő.

Képminőség

15,6 hüvelykes, LED háttérvilágítású IPS LCD kijelzővel látták el, amely Full HD (1920 x 1080 képpont) felbontású, tehát a részletesség rendben van. Épp úgy, mint a fényerő, hiszen a maximális 300 nit egy szobában vagy irodában bőven elég. A képfrissítési ráta terén pedig extrém jó teljesítményt nyújt, hiszen ez az érték 144 hertz, azaz a kijelző másodpercenként 144-szer képes frissíteni a képet, ami nagyon finom, egyenletes mozgást eredményez. Valamint azt is, hogy az egyes képi információk hamarabb kerülnek a felhasználó elé, mint egy hagyományos 50-60 Hz-es megjelenítő esetében, ami játéknál kiemelten fontos lehet.

A betekintési szög az IPS alapú termékeknél általában jó, és ez a modell sem cáfolt rá erre. A színek épkézláb beállítások mellett szépek, természetesek.

Használat közben

52,5 WH-s akkumulátor nem a termék legerősebb eleme, de ahhoz bőven elég, hogy hat órányi működésre elegendő energia eltárolását szavatolja, ez pedig egy games gépnél azért nem rossz teljesítmény tekintve, hogy ezek a laptopok többnyire áramforrás-közeli használatban vannak. A klaviatúrára a Lenovo hagyományosan nagyon odafigyel, és ez itt sincs másként. A vízlepergető billentyűzet szigetes elrendezésű, a gombok nyomásútja és ellenállása is megfelelő, a gépelés még hosszú időn keresztül is kényelmes. Mivel a háttérvilágítást sem spórolták le róla, ezért sötétben is vidáman használható. A gamer notebookok esetén jellemzően az egyik legkritikusabb pont a melegedés, de ezt jól megoldották. A Coldfront fantázianevű technológia egyaránt hűti a processzort és a videokártyát is, a munkáját pedig hatékonyan végzi.

A hangrendszer lényegesen jobban muzsikál, mint amit a hordozható számítógépektől manapság megszokhattunk. A hangerő kellően nagy, és mivel a hangszórók két oldalra irányítják a hangokat, ezért a sztereó hangtér is érzékelhető. A basszusok is hallhatóak valamelyest, ami a filmezéshez és játékhoz is elég lehet.

Menő dizájn

Azt szoktuk meg, hogy a gamer gépek kissé ormótlan masinák, de ehhez képest a Legion Y540 csupán 2,5 centiméter vastag. Tehát még mindig nem versenyezhet az ultrabookokkal, de azért már jó vékony. Súlya pedig csak 2,3 kilogramm, ami egyáltalán nem vészes, és ennek köszönhetően könnyen hordozható. A csatlakozókínálat teljes, hiszen minden ma szükséges ki- és bemenet (HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB 3.1, Ethernet, audio) megtalálható rajta. Ahhoz képest, hogy gamer gépről van szó, a külseje kifejezetten visszafogott, a dizájnerek szerencsére ezúttal elengedték a felesleges, bazári díszítőelemeket.

Mindent mérlegre téve azt mondhatjuk, hogy a Lenovo a Legion Y540-nel teljesítette a kőkeménynek tűnő kihívást: A cég le tudott tenni az asztalra egy megfizethető, 270 000 forintért már hazavihető, de mégis igen erős, felhasználóbarát gamer notebookot.