Csendben törnek élre a DSLM fényképezők

Vágólapra másolva!
Mi kell ahhoz, hogy tökéletesen örökítsünk meg fényképen egy vissza nem térő pillanatot? Megfelelő rekeszérték, záridő, ISO, fehéregyensúly? Persze, ezek mind, de a legfontosabb mégis az, hogy ott legyünk, amikor a pillanat bekövetkezik, hogy az eseményekkel tudjunk foglalkozni, és ne pont a fényképezőgépünk vonja el a figyelmet a lencse túlsó végén zajló témáról. A Panasonic Lumix G sorozat gépei megadják a fotósnak azt a szabadságot, hogy egyszerre lehessen részese és képeivel elmesélője a pillanatnak.
Vágólapra másolva!
Forrás: Panasonic

Sokáig a tükör nélküli digitális fényképezőgépeket a tükörreflexes digitális gépek kistestvéreiként tartották számon. Mára azonban a tükör nélküli (DSLM vagy MILC) fényképezőgépek, mint amilyenek a Lumix G sorozat tagjai, felnőttek a feladathoz, sőt, több olyan tulajdonságuk is van, amelyekkel az előbb említett pillanatvadászatok során le is körözik a tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépeket.

Forrás: Panasonic

Hordozhatóság és strapabírás

A jó fénykép gyakran már ott meghiúsul, hogy nincsen kedvünk magunkkal cipelni a fényképezőgépet. A tükör nélküli gépek, ahogyan a nevük is mutatja, nem tartalmazzák azt a tükörmechanizmust, ami extra súlyt és térfogatot jelent a tükörreflexes fényképezőgépeknél. A Lumix G sorozat GX800K, GM5 és GM1 modelljei például objektív nélkül alig haladják meg a 200 grammot. Ez mindössze pár grammal több mint egy nagykijelzős okostelefon. Ráadásul, a Lumix G szériában több időjárásálló modell is található (G9, GH5, G80), hogy ne kelljen állandóan a természeti elemektől óvni a gépet, és bármelyik pillanatban bevethető legyen. Ilyen por- és cseppálló fényképezőgépeket persze a DSLR-ek között is találunk, de ott csak néhány csúcskategóriás modellt vérteznek fel strapabírósággal, és ez akár többszörös árat is jelenthet egy időjárásálló DSLM-hez képest.

Forrás: Panasonic

Szabadon alkotni

Velünk van a gép, ott vagyunk az eseményen, most már csak egy egyedi képet kéne készíteni. A különleges szögből készített fotók teljesen új perspektívát adhatnak egy pillanatnak, de mivel sokszor gyorsan kell lőni, felemeljük vagy „belógatjuk” a fényképezőgépet, és bízunk benne, hogy rajta lesz a képen, amit szeretnénk. A Lumix G modellek azonban kihajtható és elforgatható kijelzővel rendelkeznek, hogy már a kioldó gomb lenyomása előtt láthassuk, mi kerül a fotóra, és mi marad le – arról nem is beszélve, hogy egy tökéletes selfie készítéséhez is a legjobb megoldást nyújtja. Sőt, a G9, GH5, GH4, GX8, G80, G7, GX80 és GX800 kijelzőjén is érintéssel adhatjuk meg, hova essen a fókusz a képen belül. Ha pedig később úgy döntenénk, hogy a kompozícióban mégis másra szeretnénk helyezni a hangsúlyt, a kizárólag a Lumix G családban megtalálható utólagos fókusz funkcióval még a fényképezőgépen is szerkeszthetjük a már elkattintott fotó fókuszpontját. Remekműveinket pedig a WI-Fi funkciónak köszönhetően akár azonnal, közvetlenül a fényképezőgépről oszthatjuk meg a nagyvilággal.

Forrás: Panasonic

Észrevétlenül alkotni

A pillanatokat akkor lehet természetes valójukban megragadni, ha a képek alanyait nem zavarja meg a fotózás. Ez éppúgy igaz az állatok életét bemutató természetfotóknál mint a családi eseményekről készített képeknél. A tükörreflexes fényképezőgépek a kioldó gomb lenyomásakor felcsapják az érzékelő előtti tükröt, ami egy jellegzetes, jól hallható hanggal jár. Ez nem túl szerencsés, ha például egy félős madarat, vagy egy békésen alvó kisbabát szeretnénk fotózni. A tükör nélküli modelleknél, amilyenek a Lumix G sorozat tagjai, nincs ilyen probléma, hiszen az elektronikus exponálás teljes csendben történik. A Lumix G9, GH5, G80, GX80 és GX8 fényképezőgépekben megtalálható Dual IS 2 pedig a vázban és az objektívben megtalálható két képstabilizátor teljesítményét egyesítve szűri ki a kézremegés okozta bemozdulásokat. Ennek a technológiának köszönhetően nem kell nehézkesen mozgatható állványt cipelni és a hosszabb záridőt igénylő gyengébb fényviszonyok között is kézben tartva lehet használni a fényképezőgépet. Így sokkal könnyebben, a résztvevők megzavarása nélkül tudunk a téma közelébe kerülni.