Három pc mind fölött: a MediaMarkt polcain a tökéletes asztaligép-választék

Vágólapra másolva!
Irodai munka? Professzionális használat? Játék? Az üzletlánc összerakta neked a pc-t, amire szüksége van. Ráadásul gyönyörű.
Vágólapra másolva!

Kedves olvasó! Próbált már ön saját pc-t építeni? Ha nem, nem tudja, mit hagy ki! Pc-t építeni ugyanis nem egyszerű technikai kihívás, hanem művészet: költészet, matematika, alkalmazott iparművészet, szobrászat és precizitást, odafigyelést és végtelen türelmet igénylő modellezés. Az alkatrészek végesek, a lehetőségek azonban végtelenek.

Forrás: MediaMarkt

Nézzük csak. Először is el kell döntenie, saját jelen és jövendőbeli szükségletei figyelembe vételével, hogy a két nagy chipgyártó (Intel, AMD) melyikét választja, majd ennek megfelelően alaplapot kell választania, amelyre aztán a megfelelő foglalatú, teljesítményű processzort illeszti, amelyet persze hűteni is kell, nem is mindegy, mivel! Ha ez megvan, már csak azt kell eldöntenie, hagyományos merevlemezt, vagy SSD tárhelyet választ-e, a memória méretét és sebességét hozzá kell passzintania a fentiekhez, és a végén, ha a szövegszerkesztésen és az internetezésen túli ambíciókkal bír, jöhet a videokártya, pontosabban annak típusa, memóriamérete és gyártója. Majdnem elfelejtettük, hogy mindezt eleve egy megfelelő méretű házba kell építenie, a végén pedig jöhet a teljesítményarányos tápegység, és nagyjából meg is vagyunk, ha csak ki nem felejtettünk valamit, mert mi is kezdjük elveszíteni a fonalat.

Megjött a kedve, ugye? Nem? Nagyon helyes.

Akkor itt az alkalom, hogy megismerkedjen a csak a MediaMarkban kapható pc-családdal, a PEAQ-kel, amely kiváltja a fenti kálváriát, méghozzá nem is akárhogyan: az üzlet saját összeállítású, kulcsrakész gépei közül pofonegyszerű és kényelmes választani, még akkor is, ha ön annyit tud az egészről, hogy bekapcsológomb, billentyűzet és egér, sőt még akkor is, ha többet nem is akar tudni.

Forrás: MediaMarkt

Felesleges leírni: a PEAQ csodás. Nem szeretnénk a kűlcsínnel elterelni a figyelmet bármiről, de elég csak rájuk nézni. Minimalista, egyenes vonalvezetés, egyedül elöl görbül egy kicsit, minőségi fekete vagy szürke anyaghasználat, alig látható gombok, rejtett optikai meghajtó, világító, szellős logó, az egyetlen feltűnő, ám semmiképpen sem hivalkodó elem a piros vagy narancssárga, a gépház elején végigfutó csík. Ha a kedves olvasó nincs beleszeretve a giccsesre tupírozott gamer pc-k formavilágába (ne legyen!), akkor nagyon örömmel legelteti majd a szemét a MediaMarkt saját gépein, amelyek lazán elmehettek volna díszletelemnek Stanley Kubrick méltán legendás látványvilágú 2001 Űrodüsszeiájában. Ott láttuk ugyanezt: szigorú, egyenes vonalak, steril formák, fekete és vörös; az együtt töltött napok alatt szinte vártuk, hogy megszólaljon HAL 9000 kellemes orgánumán.

A többit nem szeretnénk és szerencsére nem is szükséges túlmagyarázni. A MediaMarkt háromféle PEAQ-gépet kínál, értelemszerűen egy irodai, egy haladó-produkciós és egy gamer pc-t. Három változat - pont annyi, amennyi kell. A házakba szerelt alkatrészek ugyanis annyira kiegyensúlyozottan, egymást kiegészítve működnek együtt, hogy semmi értelme nem lett volna tovább szegmentálni a felhozatalt például haladó irodai, vagy kezdő gamer gépekre. Akinek pedig olyan különleges igényei vannak, mint a 4K-s felbontású játék, vagy a legösszetettebb grafikájú virtuálisvalóság-játékok és alkalmazások, az úgyis saját gépet épít majd, azaz őt már a cikk elején elvesztettük.

Forrás: MediaMarkt

A legszerényebb és egyben legkisebb modell Intel Celeron N3150-es processzort kapott, 4 gigabyte DDR3-as memóriával, egy terabyte-os merevlemezzel. Dedikált videokártyát nem szereltek bele, nem is lenne sok értelme: a célnak tökéletesen megfelel a beépített alaplapi vezérlő. Az univerzális kártyaolvasót és a DVD-írót természetesen nem spórolták ki. A mérete garancia arra, hogy az irodai PEAQ a piac legcukibb pc-je legyen: apró, könnyű, minden asztalon jól mutat, a tervezők ráadásul olyan egyedi megoldásokkal bolondították meg a konstrukciót, mint a ház tetején található hőelvezető, azaz apró méret ide vagyok oda, a hűtéssel biztos nem lesz gond.

A kis PEAQ pontosan azt hozza, amit az adatok alapján várnánk tőle: szöveg- és táblázatszerkesztés, filmnézés, zenehallgatás, web, akár egyszerre gond nélkül fut; egy jó monitorral, vagy tévéhez csatlakoztatva tökéletes médiagép, akár 6.1-es hangrendszert és 4K-s felbontást is elbír. Semmiképpen ne ezt válasszuk, ha játszani szeretnénk, de a régebbi, diszkrétebb gépigényű címek gond nélkül elfutnak, úgyhogy a Sims- és Civilization-függők nem maradnak napi betevő nélkül. A kitartóbbaknak és a bátrabbaknak ajánljuk a fantasztikus Good Old Games (gog.com) kínálatát; több generációra visszamenőleg pótolhatják a legjobb játékokat, amelyeket ráadásul mind kompatibilissé tették a legújabb rendszerekkel, mint például a Windows 10. Mindegyik PEAQ ezzel felszerelve érkezik ugyanis, a teljes Office-csomag és egy vírusirtó 30 napos próbaverziójáról nem is beszélve. 120 ezerért sok-sok évre hű társunk lesz az irodai modell.

A másik két gép sokban nagyon hasonlít. Például ránézésre. Ugyanaz a masszív, tekintélyt parancsoló, mégis elegáns ház, amelyről zengtünk már egy visszafogott ódát a cikk elején. Ugyanaz a felső-középkategóriás Intel i5-ös processzor, amely megbírkózik bármely feladattal otthon, a grafikai bűvészkedéstől a nyers fotók utómunkájáig. Ugyanaz a 8 gigabyte-os, nagy sebességű (DDR4) memóriamodul, amelybe a közmegegyezés szerint minden belefér a böngészéstől az említett profi szoftvereken át a játékokig. Ugyanaz az egy terabyte-os merevlemez, DVD-író, kártyaolvasó és hangrendszer.

Forrás: MediaMarkt

A különbség gyakorlatilag a videokártyában keresendő, az viszont alapvető. A "kisebbik nagyobb", tehát a PEAQ-sorban közepes gépbe NVIDIA GT 720-as videokártyát álmodott a MediaMarkt, amely egy pár generációval korábbi architektúrát képvisel. Az eredmény ennek megfelelő: a 210 ezer forintos pc-n az előző generációs játékokat élvezhetjük, az újakat csak komoly grafikai kompromisszumokkal; fotorealisztikus megjelenítést tehát ne várjunk. A gép tökéletes azoknak, akik komolyabb grafikai munkákra, fotó-feldolgozásra, videoszerkesztésre szeretnék használni; az utóbbinak egyébként határt szabhat a 8 gigabyte-os memória, szóval inkább full HD-ben, mint 4K-ban gondolkodjunk. Arra viszont tökéletes, az i5-ös processzor és az egy terabyte-os merevlemez mindennel megbírkózott, amit elé tettünk, a passzív videohűtésnek hála egészen halkan.

Nem véletlenül hagytuk a végére a szörnyeteget, a legfejlettebb PEAQ-pécét, amely egy hamisítatlan 2017-es játékgép. Mint említettük, a pc ereje például a videokártyában keresendő: a tervezők nem aprózták el, az NVIDIA legújabb generációjának alapdarabját, a GTX 1060-ast helyezték az alaplapra. Az 1000-es sorozat lényege, hogy a legújabb gyártási technológiákat használja és a legfrissebb szabványokkal és utasításkészletekkel kompatibilis, az grafikus processzor órajele, a videomemória mérete és sebessége pedig soha nem jelent szűk keresztmetszetet.

A sorozatban egyébként találunk két erősebb kártyát is az 1070-es és az 1080-as személyében, ide mégis tökéletes választás az 1060-as. Egyrészt azért, mert így volt tartható a teljesítményhez képest meggyőző, 300 ezer forintos ár, másrészt azért, mert ez az ideális társa az i5-ös processzornak, a szintén 8 gigabyte-os, DDR4-es memóriának, és az egy terabyte-os merevlemez mellé szerelt 120 gigás SSD-meghajtónak, amelynek hála a Windowstól az erre telepített alkalmazásokig minden azonnal és hangtalanul indul és fut.

Forrás: MediaMarkt

A legnagyobb PEAQ ereje ugyanis a kiegyensúlyozottság: csodálatosan működnek együtt a hardverek, egyik sem fogja vissza a másikat, bármit dobtunk elé, mindennel lazán megbírkózott, legyen szó játékról vagy grafikus alkamazásokról. Kipróbáltunk pár friss címet, olyanokat, amelyekkel jó érzés leteszteltni egy új hadrvert és nem csalódtunk: a 2016-os, nagyszerű Doom grafikáját nem tudtuk úgy felhúzni, hogy az az ideális 60 képkocka/másodperces sebesség útjába álljon, a játék egy pillanatra sem akadt. Ugyanez igaz a lassan hároméves, de a pc-ket még mindig megizzasztó Witcher 3-ra is, amelyet maximális beállításokkal próbáltunk, a "próbál" szót pedig úgy értjük, hogy órákig játszottunk vele és alig bírtuk abbahagyni.

Senkinek ne legyen tehát kisebbségi érzése, amiért nem a legizmosabb hardverek kerültek a PEAQ-csúcsgépbe, egyedül azt tartsuk észben, hogy a rendszert full HD, azaz 1080x1920-as felbontással működik tökéletesen, a komolyabb virtuálisvalóság-címekkel vagy a 4K-s felbontással már meggyűlhet a baja, főleg, ha a fentiekhez hasonló gépigényű játékokkal játszunk.. Akkor vegyük meg tehát, ha egy full HD felbontású, jó minőségű és válaszidejű monitort vagy tévét tervezünk hozzákötni.

Forrás: MediaMarkt

Igen, tévét, a PEAQ-csúcsgép ugyanis már a legújabb generációs konzolokat is lazán kiváltja, akár a nemrég piacra dobott Playstation Prót is. Egy jó kontroller és a Steam játékbolt konzol-kezelőfelületetre emlékeztető Big Picture módja azonnal tökéletes játékgépet varázsol a HDMI-kábellel tévére kötött pc-ből. Igaz, több mint kétszer annyiba kerül, mint az említett konzolok, tekintve, hogy a pc-s játékok sokkal olcsóbbak, a különbség hamar megtérül, ha sokat játszunk. Az egyetlen ellenérv a csak a konzolokra megjelenő (általában nagyszerű) exkluzív címek.

Nem is szeretnénk frappáns végszót, semmi szükség rá. Maradjunk annyiban, hogy a PEAQ-sorozattal tényleg nem maradt mentség, hogy miért ne szerezzen be egy csodás asztali gépet.

Ha tetszett a cikk, az alábbiak is érdekesek lehetnek: