Öt dolog, amit biztos nem tudtál a kék Huawei P9-ről

Vágólapra másolva!
Akárcsak a középkori kastélyoknak, az újfajta okostelefonnak is megvannak a maga titkai.
Vágólapra másolva!

Az ember szereti a titkokat: nem csak kikotyogni, de megismerni is. Nem hiába látogatják meg Erdélyben oly sokan a tölcsvári kastélyt, ahol a legendákból és horrorfilmekből ismert Drakula gróf, azaz Vlad Tepes húzta meg magát - állítólag.

Azonban nemcsak a kastélyoknak és váraknak vannak titkai, de mára az egyre nagyobb tudással, egyre több lehetőséggel bíró okostelefonoknak is. Hónapok telhetnek el úgy, hogy az amúgy számunkra is hasznos funkciót egyszer sem használtuk, mert nem tudtunk róla, hogy létezik.

Az újfajta, kékszínű Huawei P9 rejtett opcióiról most lerántjuk a leplet!

Kopogjon, kérem!

Érintéssel, az ujjak számától függően rengeteg gesztust használhatunk az okostelefonokon. A Huawei P9 esetén azonban lehetőség van a bütyköt is használni, hogy újabb opciókat csaljunk elő.

Kétszer kell kopogni, mintha be akarnánk kopogni, képernyőmentést (screenshotot) készít a telefon a látottakról. Ha kijelöljük a kijelző adott területét, csak az a részlet kerül mentésre.

Rengetegszer fordul elő, hogy egyszerűbb megmutatni valamit a telefonon, mint leírni, vagy szóban elmondani, hol, melyik menüben találja azt egy barát, vagy rokon. Ebben segíthet, hogy már képernyőfelvételt is lehet készíteni a telefonnal, ehhez két bütyökkel kell a kijelzőre koppintani. A mozgóképet aztán oktatóvideókban, prezentációkban is fel tudjuk használni.

Arra is van lehetőség, hogy egy honlap egész oldalát “lefotózzuk”, nem csak, amit éppen a kijelzőn látunk, de tényleg az egészet a tetejétől az aljáig. Ehhez elég behajlított ujjal egy S betűt rajzolni a kijelzőre, és láss csodát, az oldal képét le is mentette a Huawei P9.

S nem ez az egyetlen forma vagy betű, ami parancsot hajt végre! A “c”, “e”, “m” és “w” karakterekhez appokat rendelhetünk hozzá, így ha rárajzoljuk a kijelzőre, a telefon azonnal el is indítja azt.

A gesztusvezérlést a Beállítások/Intelligens asszisztens/Mozgásvezérlés menüben tudjuk testre szabni.

Forrás: huawei.com

Okos ujjvezérlés

Az ujjlenyomatolvasót a legtöbben arra használják, hogy felébresszék vele a telefont, és a biometrikus azonosításnak hála, biztonságosan be is lépjenek - PIN kódok és jelszavak begépelése nélkül.

A Huawei P9 hátlapi szenzora viszont sokkal többre is képes. Egy kézzel tudunk szelfit készíteni, vagy videót rögzíteni, válaszolni a hívásokra, vagy lenyomni az ébresztőt. Ha fentről lefelé simítunk rajta, legördül az értesítések menü. A galériában pedig a fotók és videók között tudunk kényelmesen váltani, ehhez elég jobbra-balra simítani a leolvasón.

Forrás: huawei.com

Egy telefon több kézben

A gyerek mesét nézne, vagy játszana, egy kollégának lemerült a telefonja, és hívna valakit, esetleg rákeresne valamire a neten. Hányszor fordult elő, hogy valaki elkérte a telefont, mi meg azon aggódtunk, hogy a készülék feloldásával a teljes magánszféránkhoz belépést biztosítottunk az illetőnek?

Ezen a problémán segít a Huawei P9. Lehetőség van ugyanis több felhasználót is megadni, sőt, akár vendég fiókot is létrehozhatunk. Mi magunk adhatjuk meg, hogy ki mihez férjen hozzá: legyen szó hívásindításról, SMS-küldésről, vagy a személyes adataink láthatóságáról a dokumentumoktól a fotókon át a levelekig.

A Beállítások/Felhasználók menüben mindent kedvünk szerint megadhatunk.

Forrás: huawei.com

Védelem ellenem

Az ujjlenyomat, a PIN kód, a jelszó és a minta azt a célt szolgálja, hogy megóvja személyes adatainkat a kéretlen szemektől-kezektől. Ez a biztonság azonban hátrány is lehet, amikor egy étteremben vagy taxiban otthagyjuk a telefont, a becsületes megtaláló pedig nem tud minket értesíteni, hiszen már a készülék feloldásánál elakad.

Erre a helyzetre is találtak megoldást a Huawei P9 esetében: ha valaki megpróbálja feloldani a telefont, egy személyes üzenetet lát. A felhasználó itt megadhatja például a nevét, egy közeli barát vagy rokon elérhetőségét, akit értesíteni lehet, ha a telefon megkerült.

Kereső mindenekfelett

Emlékszünk, hogy a szerelő SMS-ben küldte el a számát még tavasszal. Vagy hogy már hívott minket az új számáról a nagyi, de rosszul menthettük el. Vagy hogy fura neve volt annak az appnak, amit a hálózat sebességének mérésére töltöttünk le. De vajon hol vannak?

Az appok, kontaktok és SMS-ekben való kutatáshoz készítettek univerzális keresőt a Huawei P9-be, ehhez elég a kijelző közepétől az alsó széléig simítani egyet, s már elő is ugrik! Minden tartalomban keresgél, amihez csak hozzáfér.