Érintős iPod Nanót és webes iTunest várnak az Apple-től

Vágólapra másolva!
Az Apple szeptember elsején, szerdán tartja őszi sajtótájákoztatóját, ahol az elemzők szerint a kétkamerás, retina display-es iPod Touch és az érintőképernyős Nano lehet majd a fő újdonság, de egy webről elérhető, közösségi funkciókkal ellátott iTunes zeneáruházat is várnak a cégtől.
Vágólapra másolva!

Az Apple ősznyitó bemutatója rendszerint a zenelejátszókról szól, ezért az elemzők augusztus vége óta azon spekulálnak, vajon hogyan újítja meg Steve Jobs és csapata a cég iPod-választékát. Az iLounge portál információi szerint az iPod Touchból egy iPhone 4-hez hasonló, lapos tokos, nagy felbontású retina display-jel felszerelt változat jelenik majd meg, amin két kamera lesz a wifis videotelefonáláshoz - vagyis, ahogy szokott lenni, az érintős iPod tudásában felzárkózik a legutóbbi telefonhoz.

A szakportál szerint elkerülhetetlen az iPod Nano megújítása is, amiről eltűnhet az Apple zenelejátszók emblematikus kezelőfelülete, a clickwheel, hogy egy miniatűr érintőképernyőnek adja át a helyét. Ezt az újítást viszont nehéz elképzelni az apró lejátszón, de nem kizárt, hogy az Apple designerei tényleg valami merész húzással lepik meg a közönséget azok után, hogy évről évre alakítgattak egy kicsit miniatűr, immár videorögzítésre is alkalmas eszközön.

A találgatások másik része az iTunes zeneáruházat övezi. Az Apple Insider szerint készül belőle egy webes verzió, ami bárhonnan lehetővé teszi majd a böngészőn keresztül történő zenevásárlást, és közösség funkciókat is kap: a felhasználók megoszthatják majd egymással, hogy mik a kedvenceik, vagy Twitteren, Facebookon adhatnak hírt a vásárlásaikról. A zenekiadók azon is spekulálnak a portál szerint, hogy az Apple lehetővé teszi majd a lejátszók vezeték nélküli szinkronizálását, és szó volt egy lehetséges zenestreamelő szolgáltatásról is, ami bárhonnan meghallgathatóvá tenné az egyszer már megvásárolt számokat azok letöltése nélkül. Ezt a lehetőséget a szakportálok végül inkább elvetették, helyette a közösségi funkciók bevezetésében bíznak.

Az őszi termékbemutató profiljába illene az is, hogy az Apple az Apple TV nevű, egyelőre kevésbé sikeres termék új verziójáról mondjon valamit, ha az abból is készült. Biztosat egyelőre nem lehet tudni, mivel ezúttal nem szivárgott ki semmi a cég berkeiből: Steve Jobs szerdán, hazai idő szerint este hétkor lép színpadra Kaliforniában, hogy bemutassa az újdonságokat.