Saját útját filmezte végig egy csomag

Vágólapra másolva!
Egy londoni dizájner saját fejlesztésű érzékelőkkel szerelt digitális kamerát applikált egy postai csomagba. Az így elkészült látványos rövidfilmen most bárki megnézheti, hogyan vándorol a csomag raktárról raktárra kiskocsikon és futószalagokon, majd jut el postakocsin a címzetthez.
Vágólapra másolva!

Ruben van der Vleuten érdekes projektjéről a Popular Science tudományos hírportál számolt be, de a londoni dizájner maga is részletesen ismerteti saját honlapján a projektet. A kamerával felszerelt csomag kiötlőjét mindig is izgatta az a kérdés, hogy miként jut el egy csomag a címzetthez. Mivel egy küldemény postai továbbítása több napot is igénybe vehet, ezért a rögzítéshez speciális vezérlőelektronikát kellett tervezni, és azt be is kellett építeni a kívülről teljesen hétköznapinak tűnő papírdobozba.

Ez a hétköznapi papírdoboz rejtette a kamerát Forrás: Ruben van der Vleuten

Van der Vleuten egy olcsó Arduino vezérlőchipet használt a csomagba rejtett minikamera meghajtásához. Ez alapesetben percenként három másodpercnyi videót rögzített, ha azonban mozgásérzékelője érzékelte, hogy a dobozzal történik valami, ideiglenesen hosszabb felvételeket kezdett felvenni.

Ezen a videón végigkövetheti a csomag útját

Ennek a leleményes funkciónak köszönhető az, hogy a végeredményként elkészült videón jól látszik, ahogy a csomag a posta pultjáról egy raktárba kerül, később pedig különböző futószalagokon és szortírozórendszereken halad át. A felvételen az is jól kivehető, amikor a dobozt egy furgonba pakolják, majd onnan egy kézikocsin kiviszik egy irodaháznak tűnő épületbe, ahol némi kacskaringózás után zárásként a készítő is feltűnik, aki saját magának adta fel a dobozt a brit postán.

Belül egy Arduino-alaplap és egy minikamera is elfért Forrás: Ruben van der Vleuten

A készítés ismertetőjéből az is kiderül, hogy a kamera csupán egy két milliméter vastag lyukon látott ki a dobozból, méghozzá a dobozra firkált "Ruben" belirat "b" betűjének közepén, ezért nem kelthetett gyanút senkiben.

Ha érdekli, hogyan lehet akár élő halat is postázni, olvassa el korábbi riportunkat a UPS szállítmányozó cég high-tech elosztóközpontjáról!

.