Teszt: a Canon belépőszintű digifényképezője

Ezúttal a Canon alacsonyabb igényeket kielégítő, így olcsóbb termékvonalának legújabb tagját, a 3,2 megapixeles érzékelővel szerelt az A70-est próbáltuk ki. Az új modell az automata funkciókon kívül kategóriájához képest széles körű manuális beállítási lehetőségeket is kínál.

 

Forrás: [origo]A Powershot A70-es az általunk nemrég tesztelt S50-eshez hasonlóan számos újdonságot hozott elődjéhez képest. Ezek között megtalálható a nagyobb felbontású CCD, több felvételi mód, manuális üzemmódok is, valamint a továbbfejlesztett kezelőfelület.

Az A70-es 3,2 millió pixeles CCD-t kapott, így akár 2048 x 1536 képpont felbontású felvételek készítésére is alkalmas. A képeket a kamera CompactFlash kártyán tárolja JPEG formátumban, melyek minősége több lépcsőben adagolható. A szenzor érzékenysége ISO 50, 100, 200, 400 értékre állítható akár kézzel, akár az automatikára hagyatkozva. A gép a szokásosnak mondható háromszoros zoomobjektívvel rendelkezik, melynek átfogása 35-105 mm (kisfilmes rendszerre átszámítva). Tele állásban a legnagyobb rekesznyílás F2,8, nagylátószögnél F4,8, a legszűkebb F8,0.

A Canon ebben a modellben is alkalmazta legújabb fejlesztéseit, így a DIGIC processzort is. Ennek köszönhetően a digikamerában 5 mezős AiAF autófókusz rendszer található, de lehetőség van kézi élességállításra is. Az autófókusz működését segítendő autófókusz segédfény is alkalmazható. Az átnézeti optikai keresőn túl természetesen LCD kijelző is rendelkezésünkre áll. A fényképező lehetőséget nyújt az expozíciós értékek teljes beállítására; az összes hagyományos felvételi mód elérhető: Program Automatika (P), Idő előválasztás (TV), Blende előválasztás (AV), Manuális (M). Továbbá megtaláljuk a szokásos programokat is: Portré, Tájkép, Éjszakai, illetve kétféle üzemmódot a mozgó témákhoz (rövid és hosszú záridős felvételek). A fentieken túl panorámaképek készítésére szolgáló felvételi mód is kiválasztható a vezérlőtárcsán. A kamera mozgóképek rögzítésére is alkalmas, melyek felbontása 640 x 480, 320x 240, 160 x 120 pixel lehet.

A fehéregyensúly beállításakor öt fényforrás-típus közül választhatunk, de természetesen automata és kézi beállításra is lehetőség van. A kamerán expozíció korrekció is beállítható, melynek mértéke -2 - +2 fényérték lehet. Az A70 alapesetben kiértékelő fénymérést alkalmaz, mely az AiAF bekapcsolásakor figyelembe veszi a téma elhelyezkedését. Tovább spot és középre súlyozott fénymérést is használhatunk. A beépített vaku automatikus, manuális, késleltetett és vörösszem-hatás csökkentő módba működhet. A fentieken túl számos beállítási lehetőséget találunk még a menükben, mint például színvilág (élénk, semleges, szépia, fekete-fehér), lágyítás. Sorozatfelvételre is képes a kamera, melynek sebessége a az aktuális képmérettől függ, valamint 10 és 2 másodperces önkioldó is rendelkezésre áll.

A készülék négy darab AA típusú ceruzaelemmel vagy akkumulátorral üzemeltethető, de külön AC adapter is vásárolható hozzá. A képeket USB kábelen keresztül tölthetjük át számítógépre.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK