Egyre több kisiskolásnak van saját mobilja vagy táblagépe

gyermek gyerekek baba anya szülő tablet táblagép
Fotó: Alexander Dummer / Unsplash
Vágólapra másolva!
Olvasni sem tudnak, de a közösségi médiát már felügyelet nélkül használják. Ez pedig nagyon veszélyes lehet.
Vágólapra másolva!

Sokkoló adatokat tartalmazó kutatással állt elő az Ofcom brit távközlési hatóság, ami alapján lassan telefonnal és tablettel a kezükben születnek a gyermekek. Friss adatai szerint az 5-7 éves korosztály 24 százalékának már saját telefonja van, tabletet pedig 76 százalékuk használ.

Ami ennél is súlyosabb, hogy a tavalyi 30% után az Ofcom idén már 38%-ra mérte az olyan gyerekek arányát, akik chat- és közösségi médiás appokat is használnak. A WhatsApp használata huszonkilencről 37%-ra, a TikToké huszonötről 30%-ra, míg az Instagramé tizennégyről 22%-ra emelkedett. Az online játékokban részt vevő óvodások és kisiskolások aránya plusz héttel 41%-ra, a lövöldözős játékkal szórakozóké pedig plusz öttel 15%-ra nőtt.

A közösségi médiát használó 5-7 évesek 42%-a szülői felügyelet mellett, 32% viszont anélkül böngészi a tartalmakat.

Az Ofcom véleménye szerint a helyzet indokolttá teszi a gyermekek online biztonságának további fokozását, a brit parlament által tavaly szeptemberben megszavazott Online Safety Act nem elégséges a korosztály védelmére. Emiatt májusban konzultációt folytat majd a nagy techcégekkel, bemutatja számukra gyermekek védelmének javítására kitalált magatartási kódexét, konstruktív visszajelzéseket vár a képviselőiktől.

A hatóság szeretné, ha sikerülne elrejteni a kisgyerekek szemei elől a legális, de számukra nem megfelelő tartalmakat.

Kapcsolódó érdekesség, hogy az Egyesült Királyság oktatási minisztériuma nemrég a mobilozás teljes betiltását javasolta az oktatási intézmények számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!