Káosz alakult ki a benzinkutakon: meglepte őket a szökőnap

benzinkút, üzemanyag, illusztráció,
Fotó: Shutterstock/jaboo2foto
Vágólapra másolva!
A mai napig képesek elképesztő hibákat véteni a szoftverfejlesztők.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen kevés figyelmet kapott a sajtóban, azonban a február 29. kifejezetten különleges volt, négyévente csupán egyszer írunk ilyen napot. A jelek szerint a szökőév jelensége kellően ritka ahhoz, hogy a mai napig informatikai felfordulások legyenek miatta, Új-Zélandon a különleges nap alkalmából nem lehetett fizetni az önkiszolgáló tankolóautomatáknál, azok nem fogadták el a vevők bankkártyáit.

A bő tíz órás üzemzavar többek közt az Allied Petroleum, BP, Gull, Waitomo, és Z Energy benzinkutakat érintette, mindegyik önkiszolgáló automatái az Invenco fizetési rendszerét használják a bankkártyás tranzakciók lebonyolítására. Az informatikai beszállító szoftverhibája miatt a benzinkutak java kénytelen volt teljesen visszaállni a kasszánál történő fizetésre, míg a teljes mértékben önkiszolgálásra támaszkodó kutakat leállították az üzemeltetőik.

Az Invenco képes volt viszonylag gyorsan megoldani a problémát, az érintett automatákra bármikor kiküldhetőek maguktól települő szoftverfrissítések, ennek ellenére persze nagy folt esett a mundér becsületén. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!