Ne dobja egy zacskó rizsbe az elázott mobilját!

fotózás mobilfotózás kirándulás iphone mobilozás közösségi média
Fotó: Rebecca Harris / Unsplash
Vágólapra másolva!
Vagy legalábbis az Apple részéről hivatalosan ellenjavallt a módszer.
Vágólapra másolva!

Most már évtizedek óta tartja magát a tanács, hogy a véletlenül vízbe ejtett mobilok kiszárítására egy zacskó rizs lehet a legjobb megoldás, a javaslat szerint a kikapcsolását követően a készüléket egy napra légmentesen össze kell zárni a táplálékkal. A magyarázat emögött, hogy elméletben a rizs felszívja a nedvességet, és éppen elegen vannak, akik tapasztalati úton esküsznek a módszer működésére.

A Macworld újságírója most véletlenül kiszúrta, hogy az Apple csendben állást foglalt az ügyben, a releváns támogatási oldalán nem javasolja a rizses módszert. „Ne tegye az iPhone-t rizzsel teli zacskóba, mert az apróbb rizsdarabkák kárt okozhatnak benne” – olvasható az utasításban. Szerencsére a cég alternatív problémamegoldási javaslattal is szolgált a rizsezés helyett, ami az iPhone-ok mellett más mobilok kiszárítására is alkalmazható lehet.

Az iPhone szárítása a nedvességérzékeléssel kapcsolatos figyelmeztetés megjelenése esetén:

  • A nedvesség eltávolításához finoman kocogtassa az iPhone-t a kezéhez úgy, hogy a csatlakozó lefelé nézzen. Ezután hagyja az iPhone-t száraz, jól szellőző helyen.
  • Legalább 30 perc elteltével elkezdheti tölteni a készüléket a Lightning- vagy az USB-C-kábellel, vagy csatlakoztathatja a kiegészítőt.
  • Ha újra megjelenik a figyelmeztetés, akkor még mindig található nedvesség a csatlakozóban vagy a kábel csatlakozótüskéi alatt. Akár egy napra is hagyja az iPhone-t száraz, jól szellőző helyen. Ez idő alatt megpróbálkozhat újra a töltéssel vagy a kiegészítő csatlakoztatásával. A teljes kiszáradás akár 24 órát is igénybe vehet.
  • Ha a telefon kiszáradt, de továbbra sem tölt, húzza ki a kábelt az adapterből, majd húzza ki az adaptert a falból (ha lehetséges), és csatlakoztassa újra őket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!