Megint csak hárította Mark Zuckerberg a felelősséget

mark zuckerberg
Mark Zuckerberg az amerikai szenátus 2024. január végi meghallgatásán, ennek témája a fiatalkorúak közösségi média ártalmas hatásaitól való megóvása volt
Vágólapra másolva!
Szerinte az Apple és a Google dolga lenne a szülői hozzájárulások kikérése és kezelése.
Vágólapra másolva!

A Snap, a Discord, az X, továbbá a TikTok első emberei mellett a Metát vezető Mark Zuckerberg is kellemetlen kongresszusi meghallgatáson van túl. Az USA törvényhozói azt kérték számon a vendégeiken, hogy mit kívánnak tenni a közösségi média fiatalkorúakra gyakorolt ártalmas hatásai ellen, ideális esetben konkrét megoldási javaslatokat és vállalásokat szerettek volna hallani tőlük.

Mark Zuckerberg az amerikai szenátus 2024. január végi meghallgatásán, ennek témája a fiatalkorúak közösségi média ártalmas hatásaitól való megóvása volt Forrás: United States Senate Committee on the Judiciary

Az előre borítékolhatónak megfelelően szinte üres kézzel távozhattak a honatyák a teremből, Mark Zuckerberg csak azzal a már hallott javaslattal állt elő, hogy szerinte a Meta helyett az Apple és Google dolga lenne begyűjteni a közösségi médiás appok használatához a szülői hozzájárulásokat.

Ez sajnos nem tűnik célszerűnek, hiszen a Facebook, az Instagram, továbbá a Threads is lehetővé teszi a böngészős felületen keresztüli regisztrációt és használatot. Ebben az esetben az App Store és a Play Áruház kikerülésével férnek hozzá a szolgáltatásokhoz a fiatalkorúak, azaz mégiscsak a Metának kellene valahogy kezelnie a hozzájárulások beszedését.

A felelősséghárítás mellett egy váratlan jelenet is lejátszódott Zuckerberg meghallgatása során. A republikánus Josh Hawley szenátor közölte a világvége-bunkert építtető milliárdossal, hogy számos a szolgáltatásai által mentálisan tönkretett fiatal is tartózkodik a teremben, nem kíván-e bocsánatot kérni tőlük és a családjaiktól, továbbá anyagilag hozzájárulni a mentális tanácsadási költségeikhez.

Erre Zuckerberg némi gondolkodást követően felállt és hallgatóság felé fordult. „Sajnálom mindazt, amin keresztülmentek. Senkinek sem kellene olyan dolgokon átmennie, mint az önök családjainak, ezért is fektetünk be olyan sokat az iparági szintű kezdeményezésekbe, hogy egyetlen családnak se kelljen a jövőben ilyen dolgoktól szenvednie".

Ez volt az első alkalom, hogy Mark Zuckerberg nyilvánosan bocsánatot kért a közösségi média negatív hatásaitól szenvedett családoktól, azonban

a tanácsadási költségeikhez való hozzájárulást elutasította.

A mostani kongresszusi meghallgatáshoz szorosan kapcsolódik, hogy tavaly ősszel 41 amerikai állam perelte be a Metát, felelősségre vonhatóvá kívánják tenni a fiatalkorúak tönkretétele miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!