Leesik az álla ezektől az MI-vel generált videóktól

openai sora mesterséges intelligencia videógenerálás gépi tanulás
Pillanatfelvétel az OpenAI Sora által generált egyik videóból
Fotó: OpenAI
Vágólapra másolva!
Bemutatkozott a ChatGPT rendszert fejlesztő cég legújabb varázslata.
Vágólapra másolva!

A generatív mesterséges intelligencia kapcsán a többségnek a chatbotos és képgenerálós rendszerek jutnak az eszébe, de jó ideje videók is gyártathatóak a gépi tanulásos technológiával. Most az OpenAI is leleplezte a mozgóképeket készítő Sora modelljét, amely élethű videókat próbál létrehozni a felhasználók egy-két mondatos leírásai alapján.

A ChatGPT szövegkészítő és a DALL-E képgeneráló modelleket fejlesztő cég új terméke az első demonstrációk alapján sokkoló videókat tud generálni, bár természetesen távol áll a tökéletestől, például erősen küzd a fizikai jelenségek ábrázolásával, nem mindig érti meg a dolgok közti okozati összefüggéseket. Az utóbbira konkrét példát is hozott az OpenAI, egy sütibe beleharapó személyt mutató videón a harapás után nem tűnik el a sütiből a kiharapott rész.

A problémái ellenére a Sora már most is képes nézőponttól függően lenyűgöző vagy ijesztő munkát végezni, nagyon is látható belőle, hogy pár éven belül videógyártással foglalkozó iparágakat forgathat fel a technológia. A modell egyelőre nem érhető el nyilvánosan, az általános tesztelése mellett az OpenAI még dolgozik a visszaélésszerű használatának megakadályozásán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!