Arcfelismeréssel kémkednek a csokiautomaták

arcfelismerés kémkedés automata
Fotó: SquidKid47 / Reddit
Vágólapra másolva!
Megdöbbentek a diákok, egy hibaüzenet leplezte le a kamerázást.
Vágólapra másolva!

Óriási meghökkenést váltott ki Kanadában a CTV News beszámolója, a Waterlooi Egyetem diákjai a napokban egy szoftverhibának köszönhetően megtudták, hogy az intézményben található csokiautomaták arcfelismeréssel kémkednek utánuk. A gépek Invenda márkájúak, a MARS üzemelteti azokat, M&M's grafikákkal vannak díszítve.

A váratlan kémkedésre az egyik automata kijelzőjén megjelent hibaüzenet hívta fel a figyelmet, amely szerint összeomlott a beszédes nevű „Invenda Vending FacialRecognition App.exe” nevű folyamat. A gyártó webhelyét böngészve a diákok gyorsan kiderítették, hogy miről is van szó: az Invenda intelligensnek titulált automatáiban található egy demográfiai szenzornak titulált kamera, amely képes számolni a gépet megközelítők számát, továbbá arcfelismeréssel demográfiai profilozást folytat a vásárlókról.

Az Invenda szerint semmi rosszban nem sántikál, az automatáiban lévő profilozási megoldás törvényesen, továbbá a magánszférát tisztelő módon működik. „Az okos automatákba épített demográfiai érzékelési szoftver teljesen helyileg fut. Egyáltalán nem tárol, kommunikál, vagy továbbít a kameráján keresztül látott képet, személyes azonosításra lehetőséget adó információt” – állítja a gyártó.

A gépeket üzemeltető MARS nem reagált az ügy kapcsán küldött megkeresésekre.

Az egyetem diákjai szeretnék elérni a kamerázós automaták egyetemről való kicsapását, addig is rágógumival vagy ragadós cetlikkel próbálják letakarni az előlapjaikon lévő furatot, amely mögött a kamerát sejtik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!