A Gigabyte is próbálja megerősíteni az eltörő videókártyáit

nvidia geforce rtx 4090 videókártya
Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC 24G
Fotó: Gigabyte
Vágólapra másolva!
Továbbra is rengeteg problémát okoznak az óriási hűtőik miatt sokkolóan nehézzé vált grafikus vezérlők.
Vágólapra másolva!

Már évek óta hímes tojásként kell bánni a méregdrágán vett videókártyákkal, a teljesítményük mellett a súlyok is egyre lenyűgözőbb, így egy rossz mozdulat vagy kisebb baleset elég lehet a nyomtatott áramköri lapjaik eltöréséhez. A probléma különösen érinti a boltban vagy gyárban összeszerelt asztali PC-ket, hiszen nem mindegyik szerelő vigyáz a szeme fényeként a hardverekre, plusz gyakran több zötyögős fuvaron is átesnek a vevőkhöz kerülésük előtt.

Most egy redditező jóvoltából kiderült, hogy a rivális gyártók mellett a Gigabyte is próbál kezdeni valamit a modern kártyákon különösen gyenge pontnak bizonyult PCI Express zárófüllel, az adatsín utáni kis nyúlványról van szó. A cég némileg áttervezte a GeForce RTX 4080 Gaming OC és a GeForce RTX 4090 Gaming OC modelleken (v1.1) a problémás részt, a jobb terhelhetőség miatt némileg nagyobb lett a felülete, azonban nem tudni, hogy ez ténylegesen mennyit segít a problémán.

A nehéz videókártyákat vásárlóknak érdemes alátámasztót használniuk a lógási gond megoldása érdekében. Amennyiben a gyártó nem mellékelt ilyet a VGA dobozában, akkor néhány ezer forintért külön is megvásárolható, de az újabb számítógépházak egy része gyárilag kínál a grafikus vezérlők alulról való megtámasztására kitalált megoldást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!