Rövidesen kilőhet a 2 TB-os és nagyobb SSD-k ára

corsair mp700 ssd
Illett volna hűtést biztosítani a forrófejű meghajtóhoz, papíron 70 fok a maximum üzemi hőmérséklete
Vágólapra másolva!
Hirtelen hiány alakult ki a bennük használatos 3D NAND memóriachipekből.
Vágólapra másolva!

Véget értek a szép idők a szilárdtest-meghajtók piacán, a bennük használt NAND memóriachipek túltermelése miatt történt árzuhanás mostanra a múlté, tavaly őszre már újból emelkedni kezdtek a fogyasztói piacon kapható modellek árai. Ráadásul a piaci elemzők már jó ideje arra számítanak, hogy az idén folyamatosan nőhet a kérdéses lapkák, ezáltal pedig az SSD háttértárak ára.

Elsőként a nagy kapacitású SSD-k piacát érheti el a látványos áremelés Forrás: Corsair

Ennek ellenére is meglepetést okozott a Tom's Hardware beszámolója, a kiadvány iparági forrásra hivatkozva azt írja, hogy a belátható jövőben konkrétan kilőhet a 2 TB és nagyobb kapacitású SSD-k ára. A helyzet oka, hogy a várható áremelkedések hírére a kérdéses lapkákat felvevő cégek taktikázásba kezdtek, a nagy rendeléseik miatt váratlan termékhiány alakult ki a négy és nyolc modulból álló 3D NAND chipek piacán, ezeket a típusokat a 2 TB és nagyobb kapacitású SSD-kben használják a gyártók.

A kiadvány értesülését megerősíteni látszik a TrendForce piacelemző cég januári előrejelzés is, amely szerint az idei első negyedévben 8-13 százalékot emelkedhet a 3D NAND szilícium-ostyák ára, a fogyasztói piacra szánt SSD-k esetében pedig 15-20% drágulást prognosztizál a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!