Nagyot emelkedhet idén az SSD-k ára

samsung 990 pro ssd szilárdtest-meghajtó
A szekvenciális és véletlenszerű tempók terén is a piac krémjébe tartozik a Samsung 990 PRO
Vágólapra másolva!
Jelenleg óriási veszteséggel értékesítik a bennük lévő memóriachipeket a gyártók.
Vágólapra másolva!

Jó egy éven keresztül rendkívül barátságos áron voltak elérhetőek a legkülönfélébb kütyükben és számítógépekben háttértárként használatos NAND memóriachipek. A jelenség mögött az állt, hogy a koronavírus idők otthoni tanulása és munkavégzése gigantikus keresletet generált az új mobilok, tabletek, és számítógépek iránt, így a gyártók felpörgették a chiptermelést. Viszont a COVID lecsengésével és az inflációs bonyodalmak kezdetével hirtelen drámaian visszaesett a kereslet a kérdéses elektronikai eszközök iránt, így a gyártóknál rövid idő alatt komplett lapkahegyek halmozódtak fel a raktárakban, amelyektől agresszíven egymás alá licitálva próbáltak megszabadulni.

Jobb ötlet még időben beszerezni az SSD-t, idén végig az árak növekedésére lehet számítani Forrás: Samsung

A helyzeten mostanra úrrá lettek a gyártók, megszűnt a túltermelés az SSD-kben is használatos NAND memórialapkák piacán, ráadásul a TrendForce elemzői szerint az érintettek az idei év során várhatóan

50 százalékkal fogják felsrófolni a lapkák árait.

Ez fogyasztói szemmel elsőre akár arcátlannak is tűnhet, azonban a TrendForce információi szerint 40% áremelés kell ahhoz, hogy egyáltalán nullszaldós legyen a NAND memóriachipek termelése, jelenleg ekkora veszteséggel értékesítik ezeket a gyártók.

Az 50 százalékos áremelés szerencsére nem jelenti azt, hogy maguk az SSD-k is ekkorát drágulnának, hiszen a bennük lévő NAND chipek csak a költségük egy részét adják, ennek ellenére látványos áremelkedés van kilátásban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!