Rendőröket uszítanának a rákbetegekre a bűnözők

depresszió
Female depressed patient sitting on the bed in a hospital ward
Vágólapra másolva!
Új fenyegetéssel akarnak váltságdíjat kizsarolni a tavaly ősszel meghackelt kórházból.
Vágólapra másolva!

A zsarolóvírusos támadások elterjedésével a kiberbűnözők java minimális gerincességet tanúsítva megfogadta, hogy kórházakat és hasonló kritikus intézményeket szándékosan nem fognak támadni, ha pedig véletlenül történik ilyen helyeken fertőzés, akkor ingyen átadják a titkosított adatok visszaszerzéséhez szükséges feloldókulcsokat.

Minden van lejjebb, a fenyegetés szerint rákbetegekre uszítanának kommandósokat a kiberbűnözők (illusztráció) Forrás: Photononstop/Eric Audras

A javarészt be is tartott vállaláshoz persze nem minden bűnöző tartja magát, például az egyesült államokbeli Seattle városában lévő Fred Hutchinson Rákközpont hackerei most vérlázító aljasságról tettek tanúbizonyságot. A kórház számítógépes rendszerébe még november közepén hatoltak be, ellopták a betegek összes adatát, beleértve a társadalombiztosítási számaikat és a leleteiket is. A támadók azóta fáradhatatlanul a páciensek adatainak nyilvánosságra hozásával zsarolják a kórházat, azonban az intézmény egy fillért sem hajlandó fizetni nekik.

Mostanra odáig fajult a helyzet, hogy a betegek swattingolásával kezdtek fenyegetőzni a hackerek, azaz hamis bűntények bejelentésén keresztül állig felfegyverzett rendőröket vagy kommandósokat uszítanának rájuk. Egyelőre nem érkeztek hírek arról, hogy a bűnözők beváltották volna a fenyegetést,

nem lehet megítélni a legújabb zsarolási kísérletük komolyságát.

A swattingolás súlyos bűncselekmény, amely az elmúlt években legalább kettő halálos áldozatot szedett az USA-ban, miután a bejelentésekre kivonult rendőröknél elpattant a cérna és lövöldözni kezdtek a házaikból kilépett áldozatokra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!