Börtönbe küldenék a meztelen képeket hamisítókat

iskolai zaklatás bullying
Vágólapra másolva!
Tíz év szabadságvesztést javasol az egyesült államokbeli törvényjavaslat.
Vágólapra másolva!

Óriási felzúdulást keltett tavaly októberben a médiabeszámoló, hogy New Jersey állam egyik középiskolájának tanulói mesterséges intelligenciás online szolgáltatásokkal hamis meztelen képeket gyártottak egyes lány diáktársaikról, majd ezeket megosztották egymás között. Ráadásul nem ez volt az első eset, ugyanilyen probléma már Spanyolországban is felütötte a fejét az idei tanévben.

Már semmiféle lécet sem kell megugrani ahhoz, hogy az elkövetők hihetően kinéző meztelen képeket készítsenek az áldozataikról Forrás: Shutterstock

A helyzetre reagálva egy amerikai kongresszusi képviselő újból benyújtotta a hamisított meztelen képek megosztását kriminalizálni kívánó törvényjavaslatát. Ennek keretében az elkövetők akár 10 év börtönbüntetést és 150 ezer dollár bírságot is kaphatnának a tetteikért, plusz a törvény megkönnyítené, hogy az áldozatok polgári peres eljárásban kártérítést követeljenek tőlük.

A mesterséges intelligenciás technológiától elvonatkoztatva az alapvető probléma több évtizedes múltra tekint vissza, csak eddig egyrészt jelentős képszerkesztési ismeretek voltak szükségesek a meggyőző meztelen képek hamisításához, másrészt pedig nagy mennyiségű időbe tellett elkészíteni azokat. Az MI-alapú képfeldolgozással már nem kell ilyen léceket megugrani, bárki betallózhat egy közösségi médiás fiókból letöltött fotót, a gépi rendszer pedig megpróbálja automatizáltan levetkőztetni az áldozatot.

A mostani törvény benyújtása még nem garancia a sikerre, az elfogadásához és az életbe lépéséhez rögös út vezethet, de nem lenne meglepő, ha párttól függetlenül elnyerné a képviselők többségének a támogatását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!