Mégsem veszi meg a Roomba gyártóját az Amazon

irobot roomba j7+ robotporszívó
iRobot Roomba j7+
Vágólapra másolva!
Válaszul a dolgozóinak 31%-át leépíti az iRobot, elsőként a cégvezető távozott.
Vágólapra másolva!

Jelentős felvásárlást jelentett be még a 2022 augusztusában az Amazon, akkor épp a robotporszívók piacának legismertebb nevét tervezte felszippantani. A multicég 1,4 milliárd dollárt ajánlott a Roomba gépeket tervező és gyártó iRobotért, szintén egyesült államokbeli cégről van szó.

Versenyhatósági kifogás merült fel az akvizíció ellen Forrás: iRobot

Hétfőn a felek bejelentették az üzlet meghiúsulását, és ugyan az okának közvetlen megnevezésétől eltekintettek, azonban nem titok, hogy az Európai Bizottság versenyfelügyeletének biztosra vett vétója miatt esett kútba a felvásárlás. Az Amazon kommentárja szerint a versenyügyi akadékoskodás a vevők kárára szolgált, enélkül lassabb innovációra és magasabb árakra számíthatnak, míg az iRobot közleménye szerint az üzlet füstté válása óriási versenyhátrányt jelent számára a globális piacon.

Ezen túlmenően az iRobot a fejlemény hatására közölte, hogy megválik a dolgozóinak közel egyharmadától, ami alatt olyan 350 főt kell érteni. Elsőként Colin Angle ügyvezető igazgató, elnök és alapító feje hullott, azonnal hatállyal távozott a vállalattól.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!