Elkészült a Samsung első GDDR7 memóriachipje

samsung gddr7 vram
Papíron 1024 GB/s a Samsung első GDDR7 memóriachipjének sávszélessége
Vágólapra másolva!
Idővel a csúcs grafikus kártyákon is ez a típus dolgozik majd.
Vágólapra másolva!

Jelentős mérföldkőhöz ért a GDDR7 memóriaszabvány, a napokban iparági elsőséggel büszkélkedve a Samsung bejelentette az első efféle chipjének elkészültét. A termék körülbelül 33%-kal nagyobb átviteli sebességet kínál a jelenlegi legjobb GDDR6X modulnál, miközben az 1,35-ről 1,2 voltra esett működési feszültség miatt azonos órajelen 20%-kal energiahatékonyabb annál. Ettől függetlenül a GDDR7 lapkák abszolút fogyasztása a sokkal magasabb órajel miatt meg fogja haladni a GDDR6X modulokét.

Papíron 1024 GB/s a Samsung első GDDR7 memóriachipjének sávszélessége Forrás: Samsung

A Samsung által bejelentett GDDR7 memóriachip 2 GB kapacitású, a sávszélessége tűnként 32 Gbps, így 256 bites memóriasínt feltételezve 1024 GB/s a sávszélessége. Kontextusként a jelenlegi legjobb GDDR6X modul 24 Gbps tempójú, ami ugyanilyen sín mellett 768 GB/s sávszélességet jelent.

A tájékoztatás szerint a chip tömeggyártása 2024-ben kezdődhet meg, azonban kétségesnek tűnik, hogy a várhatóan szintén jövőre debütáló GeForce RTX 5000 és Radeon RX 8000 szériás videókáryák csúcsmodelljein már ez dolgozna, túl későn futott be az implementáláshoz. Az a valószínűbb, hogy első körben mesterséges intelligenciás és hálózati gyorsítóhardverekben találhat majd otthonra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!