[Frissítve] Pokolian bánik a Google a dolgozóival

Tired woman in the office Smart Phone Using Laptop Computer Debt White Collar Worker Using Computer Businesswoman Portrait One Woman Only Only Women Women Females Bankruptcy Tax Form Tax Headache Adult Sitting Sleeping Thinking Working Working At Home One
Tired businesswoman in the office
Vágólapra másolva!
Elegük van a Google Bard emberi oktatóinak is. Alulfizetettek, túldolgoztatottak, nem kapnak elég időt a gépi válaszok ellenőrzésére.
Vágólapra másolva!

A ChatGPT-hez és a már itthon is elérhető Google Bardhoz hasonló generatív mesterséges intelligenciás rendszerek tanulása önmagában erősen automatizált folyamat, azonban a színfalak mögött óriási embertömegek dolgoznak a további tanításukon és javításukon. A Google Bard esetében az emberi oktatók lényegében pontszámozók, a rendszer válaszait relevancia, hitelesség, továbbá koherencia alapján kell megítélniük egy aránylag komplex, ráadásul nem elég tiszta kritériumrendszer alapján, derült fény a kulisszatitokra a Bloomberg beszámolójából.

Munkából és stresszből nem szenvednek hiányt a Google Bard válaszainak értékelésével foglalkozók Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

A kiadvány szerint a Google Bard pontszámozó háttérembereinek a sejtettel ellentétben nem leányálom a munkájuk, a megszólaltak szerint alulfizetettek, agyondolgoztatják őket, ráadásul gyakorlatilag darabszámra mérik a munkájukat, gyakran 3 percet sem kapnak a válaszok feletti ítélkezésre.

A Google irányelvei szerint nem szükséges szigorú tényellenőrzést végezniük, leginkább a sértő és a káros tartalmú válaszok kiszúrása a céljuk, így például a válaszokban lévő dátumok eltévesztése is csak kis jelentőségű problémának minősül.

A tapasztalatok alapján a Bard gyakran az adott tárgy legfontosabb tényeit is eltéveszti.

A megszólalt dolgozók szerint a jelenlegi munkakörülmények és elvárások miatt képtelenek tisztességes munkát végezni, az emiatt a felhasználóknak kiírt téves információknak pedig súlyos következményei lehetnek, ami óriási stresszt okoz számukra. Konkrét példaként még a vérnyomáscsökkentő adagolására vonatkozó válasz tényszerűségét is három perc alatt és szakismeretek nélkül kell megítélniük, felelőtlen és ijesztő ilyenre kényszeríteni a dolgozókat.

A Bloombergnek nyilatkozottak remélik, hogy a színfalak mögötti helyzet nyilvánosság elé tárása pozitív változást hozhat, mindenki érdekeit ez szolgálná a legjobban.

[Frissítés] A Google az alábbi állásfoglalást nyújtotta a beszámoló kapcsán.

"Több beszállítóval is együttműködünk annak érdekében, hogy minőségi értékelést és külső visszajelzést kapjunk a termékeinkkel kapcsolatos tapasztalatokról. Az értékelések nem befolyásolják közvetlenül, illetve nem kizárólag a mi algoritmusainkat képzik. Inkább egy olyan adatpontot jelentenek, amelyek a kiterjedt belső fejlesztéssel és teszteléssel együttesen segítik mérni, hogy rendszereink mennyire jól működnek, hogy nagyszerű tartalmat nyújtsanak felhasználóink számára.

A minőségértékelők dönthetnek arról, hogy az érzékeny tartalmak felülvizsgálatát választják-e, és bármikor szabadon lemondhatnak róla. Amint azt már megosztottuk, a Google nem munkáltatója egyik ilyen munkavállalónak sem. Beszállítóink, mint munkáltatók határozzák meg a munkakörülményeiket, beleértve a fizetést és a juttatásokat, a munkaórákat és a kiosztott feladatokat, valamint a munkaviszony változását - nem pedig a Google."

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!