Érzékelné a felhasználói jelenlétet a Windows 11

irodai munka office számítógép laptop notebook
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Képessé válhatnak automatikusan zárolni és feloldani magukat a számítógépek.
Vágólapra másolva!

Az Apple már évek óta biztosít egy kényelmes és hasznos funkciót a számítógépein, a Macek képesek automatikusan feloldani magukat, mikor a közvetlenül közelükbe kerül a tulajdonosuk iPhone-ja vagy Apple Watch okosórája, azaz jellemzően mikor leülnek eléjük a felhasználóik.

Üzleti környezetben nem csak kényelmes volna az automatikus zárolás és feloldás, de a kényes adatok biztoságát is javítaná Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels

A funkciót végre megirigyelte a Microsoft, a Windows 11 éppen aktuális build 22624 fejlesztői előzetesében már megtalálható a jelenlétérzékelésnek elnevezett programozási felület. A leírása alapján ez szenzoros adatok alapján jelezni tudja az operációs rendszernek és az alkalmazásoknak, hogy jelen van-e a felhasználó a számítógép előtt, továbbá ha igen, akkor ténylegesen használja-e az eszközt.

A jelenlétérzékeléssel megvalósított konkrét funkció még nem landolt a Windows 11 előzetesében, de a nyilvánvaló felhasználási lehetőségei között megtalálható a számítógépek automatikus zárolása és feloldása a felhasználójuk közelségének függvényében. A Microsoft szerint a működése során történő mintavétel és adatfeldolgozás teljes mértékben a helyi számítógépen történik, a felhasználók képesek lesznek teljesen letiltani a funkciót, vagy alkalmazásonként is szabályozhatják a jelenléti állapothoz való hozzáférést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!