Már bírósági ügy eldöntésére is használták a mesterséges intelligenciát

mesterséges intelligencia, chatgpt, MI, Ai
Azért a tévedhetetlenségtől még nagyon messze van.
Vágólapra másolva!
Egy kolumbiai bíró az OpenAI mesterséges intelligencia alapú chatbotját, a ChatGPT-t kérdezte meg arról, hogy miként kellene döntenie egy gyermek egészségügyi perének kérdésében.
Vágólapra másolva!

Juan Manuel Padilla, egy Cartanega városbeli bíró tanácsot kért a ChatGPT-től egy autista gyermek ügyével kapcsolatban. A per fő kérdése az volt, hogy a gyermek nehéz helyzetben lévő szülei kötelesek-e fizetni a gyermekük egészségügyi kiadásait, vagy az egészségügyi ellátó kötelessége-e ez.

Az egyik kérdés, melyet Padilla feltett a mesterséges intelligenciának a következő volt: "Mentesülnie kell-e az autista kiskorúnak a terápiák költségeinek fizetése alól?"

A válasz a következő volt: "Igen, így van. A kolumbiai törvények alapján azoknak a kiskorúaknak akiket autizmussal diagnosztizáltak, mentesülniük kell a terápiák fizetése alól."

Január végén a bíró a gyermek javára döntött – ahogy a ChatGPT is javasolta neki, az ítélet szerint a gyermek költségeit fedeznie kell az egészségügyi ellátójának.

Padilla az eset után azt nyilatkozta egy kolumbiai rádiónak, hogy a ChatGPT és hasonló Mesterséges Intelligencia alapú szoftverek bizonyítottan értenek a szövegek megfelelő értelmezéshez, melyek segítséget nyújthatnak a bíráknak, de nem helyettesíthetik őket.

Azért a tévedhetetlenségtől még nagyon messze van. Forrás: Origo

Sokakban azonban felháborodást váltott ki, amit Padilla tett. Juan David Gutierrez, a Rosario Egyetem professzora erősen bírálta őt: “Egyáltalán nem felelősségteljes, se nem etikus ChatGPT-t használni bírói döntések meghozatalához."

Hasonlóan vélekedik a kérdésben Octavio Tejeiro, a kolumbiai legfelsőbb bíróság egyik tagja, aki a következőket mondta: "A bíráknak nem lenne szabad ChatGPT-t használniuk jogi ügyekben. Nem helyettesítheti az emberi bírói tudást, szakértelmet és ítélőképességet."

A Microsoft által támogatott Mesterséges Intelligencia már segített programkód megírásában, esszéírásban, cikkek megírásában, vizsgázásban, sőt most már jogi ügyekben is, és a lista folyamatosan bővül.

Januárban már több mint 100 millió felhasználó próbálta ki az alkalmazást, ezzel történelmet írt, ilyen rövid idő alatt még egy platform sem ért el ekkora felhasználószámot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!