Megjött az Android 14 első fejlesztői előzetese

google android 14
Hivatalosan már jó ideje nem kapnak süteményes kódneveket az Androidok, de a fejlesztők csak azért is elkeresztelték fordított tortának (upside-down cake) az Android 14-et
Vágólapra másolva!
Tényleg blokkolva lett a régi Androidokat célzó appok és játékok telepítése.
Vágólapra másolva!

Váratlanul elérhetővé vált az Android 14 első nyilvános fejlesztői előzetese. A kiforrottságának köszönhetően az operációs rendszer idén őszre elkészülő idei változata sem hoz majd túlságosan látványos újdonságokat, a fejlesztők elsősorban a hétköznapi használhatóság javítására és a biztonság fokozására tették a hangsúlyt.

Hivatalosan már jó ideje nem kapnak süteményes kódneveket az Androidok, de a fejlesztők csak azért is elkeresztelték fordított tortának (upside-down cake) az Android 14-et Forrás: Google

A talán legsúlyosabb változás, hogy a korábbi spekulációnak megfelelően az Android 14 egyáltalán nem engedi majd telepíteni az olyan alkalmazásokat és játékokat, amelyek Android 5.1 (API level 22) vagy régebbi rendszert céloznak. Ez nem csak a Play Áruházra vonatkozik, manuálisan sem enged majd nagyon régen frissített szoftvereket telepíteni az Android 14.

A helyzetnek biztonsági oka van, a vadiúj kártevők fejlesztői a régi célplatform beállításával ki tudnak kerülni jó néhány időközben bevezetett védelmi vonalat az Androidban, ezt a kiskaput igyekszik megszüntetni a korlátozás bevezetésével a Google.

A tervek nyár végére vagy az ősz elejére készül el az Android 14 első stabil kiadása Forrás: Google

Az Android 14 Developer Preview 1 további fejlesztései közül kiemelhető, hogy a rosszul látók szebb kijelzés mellett használhatnak 200%-os betűnagyítást, táblagépes üzemmódban a programindító tálcán az appok nevei is megjelennek az ikonok alatt, dupla SIM-es használat esetén pedig a rendszer rossz mobilnetes kapcsolatkor képes automatikusan átváltani a másik SIM-hez tartozó mobilnetre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!