Folytatja a csendes leépítéseket az Apple

tim cook apple iphone 8
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Több száz külsős dolgozó szerződését szüntette meg a napokban.
Vágólapra másolva!

A közismert techcégek jókora részétől eltérően az Apple eddig tartózkodott a kedvezőtlenül alakuló gazdasági helyzet miatti tömeges elbocsátásoktól, Tim Cook vezérigazgató nemrég nyilvánosan közölte, hogy a költségcsökkentési módszerrel csak tényleges végszükség esetén kíván élni a vállalat.

Tim Cook szeretné elkerülni a tömeges ebocsátásokat az Apple-nél, a kölcsönzött dolgozók viszont nem számítanak bele a munkaerejébe Forrás: Tim Cook / Twitter

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy mindenkinek biztonságban lenne a munkája a vállalatnál, nemrég elsőként az Apple Store-okon kívül dolgozó bolti eladók számát csökkentette. A New York Post szerint most megtörtént a második komolyabb menesztési hullám, az űrhajós főhadiszállásától nagyjából egy mérföldre lévő irodájában dolgozók körében tartott egy több száz fős elbocsátást, idő előtt felmondta a pórul járt dolgozók szerződéseit.

Az érintettek nem közvetlenül a vállalatnak dolgoztak, hanem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül, általában 12-15 hónapos határozott idejű szerződésekkel álltak az Apple rendelkezésére, így jóval olcsóbbak és könnyebben meneszthetőek a közvetlen alkalmazottaknál. Nem világos, hogy az elbocsátott dolgozók pontosan miféle munkákat végeztek, de a külsősök általában kisegítő feladatokat látnak el, például ügyfelek panaszkezelésével, rendezvényszervezéssel, projektmenedzsmenttel foglalkoznak.

Az Apple ezúttal sem kívánta kommentálni az elbocsátások hírét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!