Vezeték nélküli fülhallgató kisokos: melyik típus mire jó?

apple airpods bluetooth headset fülhallgató zene music
Apple AirPods (2019)
Vágólapra másolva!
A vezeték nélküli fülhallgatók a zenehallgatás és a mobiltelefonos beszélgetések kényelmes és zavarmentes módját kínálják. Azonban a piacon számtalan típus létezik, és nem mindig könnyű eldönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb az igényeinkhez. Karácsonyra ilyen ajándékot venne valakinek, vagy saját magát lepné meg, de nehéz a döntés, és nem is igazán tudja, mire érdemes figyelni? Ebben a cikkben bemutatjuk a vezeték nélküli fülhallgatók különböző típusait és azt, hogy melyik mire jó.
Vágólapra másolva!

Fülhallgató, vagy fejhallgató?

A vezeték nélküli fülhallgatók olyan kis eszközök, amelyek a fülbe helyezhetők, és nincs szükség rájuk vezeték vagy kábel. Ezek könnyűek és kompaktak, így könnyedén hordozhatók és mindennapi használatra alkalmasak. Leggyakrabban a Bluetooth technológiát használják a vezeték nélküli kapcsolódáshoz a mobiltelefonokhoz vagy más eszközökhöz.

Apple AirPods (2019) Forrás: Apple

A fejhallgatók nagyobb eszközök, amelyek a fejre vagy a nyakra helyezhetők. Léteznek közülük olyanok, amelyek felfekszenek a fülre és olyanok is, amelyek nagyobb, kényelmesebb kagylóikkal körülölelik a fület. A vezeték nélküli fejhallgatók általában komolyabb hangminőséget és hosszabb akkumulátor-élettartamot kínálnak a fülhallgatókhoz képest. Ideálisak zenehallgatáshoz és otthoni szórakozáshoz.

Kapcsolat

A Bluetooth fülhallgatók a legelterjedtebb típusok közé tartoznak. Ezek vezeték nélküli Bluetooth kapcsolattal csatlakoznak a telefonhoz vagy más eszközödhöz. Kiválóan alkalmasak zenehallgatásra, de a legtöbb modell rendelkezik beépített mikrofonnal is a mobiltelefonos, vagy számítógépes hívások fogadásához is. Ezen kívül léteznek még egyedi adóvevővel ellátott típusok, ez lehet rádiófrekvenciás, vagy infravörös adó, amit a jelforráshoz kell csatlakoztatni. Ezek a készülékek jellemzően fejhallgatók, de mivel manapság már szinte minden okostévé képes Bluetooth kapcsolatra, kezdenek egyre inkább kikopni a piacról. A Bluetooth technológia a zenehallgatás terén jelentős előrelépéseket hozott. Az egyre fejlettebb Bluetooth kodekek lehetővé teszik, hogy kiváló minőségű hangot továbbítsunk a mobiltelefonunkról a Hi-Fi készülékeinkre.

Zajszűrés

Az elmúlt egy évtizedben bukkantak fel az úgynevezett aktív zajszűrős fej- és fülhallgatók. Ez nem életbevágó szolgáltatás, inkább hasznos kis extrának neveznénk. A lényege, hogy a beépített mikrofonok folyamatosan elemzik a kintről beáramló hangokat, és ugyanolyan frekvenciájú "ellenfázisú zajt" bocsátanak ki, amely kioltja a zavaró külső zajhatásokat. Ez nagyon hasznos hangos környezetben, viszont drága, és némiképp ront a hang minőségén. A zajszűrős mikrofonoknak mostanában egyre több gyártó ad extra feladatot is. Képessé teszik ezeket arra, hogy a külső zajokat továbbítsák a fülbe, így akkor is hallhatóak lesznek a külvilág hangjai, ha valaki éppen zenét hallgat. Ez akkor jó, ha az ember épp közlekedik, vagy otthon nem akar lemaradni az ebédről például.

Vezeték nélküli fülhallgatók

Ezek a modellek a legkisebbek és legkompaktabbak, és általában a fülön belül helyezkednek el. Van olyan típus is, aminek a két oldalát valamilyen merev, vagy rugalmas pánt köti össze. Ezek biztonságosabban rögzülnek a fülben, a „valódi” vezeték nélküli fülhallgatók viszont kényelmesebbek lehetnek. A pánttal összekapcsolt fülesek előnye, hogy egy kicsit erősebben illeszkednek a fejünkön és ha valamelyik mégis kiesik a fülünkből, nehezebben veszítjük el őket, mint egy különálló fülest, ami egyenként egy-egy fémpénz méretével könnyebben elrejtőznek mondjuk a fűben, ha már kiestek a fülünkből. Ezért az összekapcsolt füleseket a sportolók például előszeretettel választják.

Sportoláshoz fülhallgatót!

Az intenzív sportoláshoz sokan gyakran a fület lefedő fejhallgatót használnak, ami lehet, hogy menőn néz ki, de nem feltétlenül a legjobb választás. Az emberi fül ugyanis át van szőve vérerekkel, melyek feladata, hogy hűtsék az ember vérét, így segítsék a testhő szabályzását. Így, ha a fülünket letakarjuk, nehezebben veszít a testünk hőt (ezért is olyan kellemes télen egy sapka vagy akár csak egy fülvédő, ha fázunk), tehát észrevehetjük, hogy így sokkal intenzívebben izzadunk majd. Persze, ha az intenzívebb izzadás a cél, akkor hajrá fejhallgatók! Csak azért ilyenkor gyakran tisztogassuk meg a füles fülpárnáit!

A különálló vagy más néven earbuds fülhallgatók teljesen vezeték nélküliek, és a fülcsatornába illeszkednek, de általában a hagyományos füldugókhoz hasonlítanak.

A Samsung vezeték nélküli fülesei például kicsik, kényelmesek és a hangminőségük is jó. Forrás: Samsung

Ezek a fülhallgatók rendszerint erőteljes basszusokat és kitűnő hangminőséget kínálnak és kényelmesebbek lehetnek, ezért munkahelyen, vagy otthon ezek a készülékek a jobbak. Nagyon jól használhatóak például a pihenéshez vagy lassú nyugodt mozgáshoz, jógához, nyújtási gyakorlatokhoz, relaxációhoz. Minkét típusról elmondható, hogy a kezelésük igényel némi gyakorlatot, mert a legtöbb esetben a fülesek felületén kell az ujjainkkal kopogtatnunk és ezeket érzékelik és dekódolják a készülékek.

Vezeték nélküli fejhallgatók

A vezeték nélküli fejhallgatók elsősorban méretükben különböznek a fülhallgatóktól, mert ezek a fejre helyezhető darabok mind lefedik így vagy úgy a fület. Vannak, amik csak rásimulnak a fülre, ezek az olcsóbb, egyszerűbb darabok. Vannak viszont a fület körülölelő, nagyobb darabok. Ezek sokkal kényelmesebbek, mint a kisebb modellek és annak köszönhetően, hogy a fület teljesen elzárják a külvilágtól, a hangminőségük is sokkal jobb lehet, akár digitális zajszűrés nélkül is. Ezért ezek a modellek közkedveltebbek az igényes zenehallgatást preferáló vásárlók körében.

A Focal Bathys egy szinte kompromisszummentes fezeték nélküli fejhallgató. Forrás: Origo

Az igazán komoly modelleket már több százezer forintos árakon kínálják a gyártóik és itt nem is mindig van igény a zajszűrésre, hiszen az egy kicsit mindenképpen módosítja a zene eredeti hangzását, ezért a minimum, hogy az áramkört itt teljesen ki lehessen iktatni, de ez még csak a kezdet. A legkomolyabb, zenehallgatásra szánt fejhallgatóknál már azt is megtehetjük, hogy fizikailag leválasztjuk a Bluetooth modult a fejhallgatóról és így egy kompromisszummentes, vezetékes fejhallgatót kapunk.

Gamer fülesek

A gamer fejhallgatók csoportja egy kicsit kilóg a sorból, mert itt egy teljesen más elváráslista alakult ki, mint a többi füles esetében. A gamer fülesek szinte kivétel nélkül fejhallgatók, mert azok kényelmesebbek, mint a fülhallgatók és ha mondjuk az ember órákat tölt játékkal, akkor egy idő után szinte minden más szempontot háttérbe szorít az, hogy ne szorítsa a fülünket semmi, hanem teljesen a játékra tudjunk koncentrálni.

Sony Inzone H3 egy remek gamer headset. Forrás: Origo

A másik fontos szempont a mikrofon minősége. Csoportos játékok során ugyanis a gamerek kommunikálnak egymással és nagyon sok múlik azon, hogy érthetően és gyorsan halják meg a hangukat társaik. Azért egyébként sokan még vezetékes fülest is választanak mert azon a legbiztosabb a kapcsolat. Egy kevésbé fontos szempont, de a menőség faktort egyesek szerint emeli a gamer fülesek futurisztikus formája és a rajtuk elhelyezkedő LED-ek. Hogy ezek mennyire fontosak, azt ki-ki ízlése szerint döntse el.

Melyik a legjobb füles?

Erre a kérdésre nincs általános válasz. A legjobb vezeték nélküli fül/fejhallgató kiválasztása erősen függ a személyes preferenciáktól. Érdemes megfontolnunk, hogy milyen célra használnánk majd a megvásárolandó készüléket, és milyen funkciókra van szükségünk, illetve mennyire élvez elsőbbséget a hangminőség. Ne feledjük, végső soron a legfontosabb az, hogy élvezzük a zenét és a tartalmat a lehető legjobb minőségben, amit a vezeték nélküli fülhallgatók kínálni képesek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.