Több millió felhasználó adatait lophatták el a hackerek

illusztráció, pénz, sikkasztás, lopás Digital,Crime,By,An,Anonymous,Hacker workspace,hands,data,keypad,fingers,laptop,digital crime,profess
Digital crime by an anonymous hacker
Vágólapra másolva!
A Magyarországon is elérhető EasyPark megerősítette, hogy kibertámadás érte, amelynek során az ügyfelek adatait megsértették és online közzétették.
Vágólapra másolva!

A vállalat, amely a parkolóhelyek megtalálását segítő alkalmazásokat üzemeltet, az ügyfeleknek szóló figyelmeztetésben közölte a rossz hírt.

Attól függően, hogy a felhasználók milyen adatokat adtak meg a platformnak, a hackerek ellopták a következő adatbeviteli adatok egy részét vagy mindegyikét: nevek, telefonszámok, fizikai címek, e-mail címek, valamint a hitelkártya/betéti kártya vagy az IBAN néhány számjegye.

Bár "a kártyák néhány számjegyét" ellopták, a vállalat állítása szerint a hackerek nem rendelkeznek elegendő adattal ahhoz, hogy jogosulatlan tranzakciókat vagy átutalási csalást hajtsanak végre.

A bűnözők azonban így már bőven elegendő információval rendelkeznek az EasyPark felhasználóiról ahhoz, hogy adathalász-támadásokat, személyazonosság-lopást vagy hasonlót hajtsanak végre, ezért a cég mindenki figyelmét felhívta arra, hogy legyen nagyon óvatos, különösen akkor, ha olyan üzeneteket kapnak, amelyek azt állítják, hogy a cégtől származnak.

Mindenkinek érdemes megváltoztatnia a jelszavát, aki az appot használja. Forrás: shutterstock

A felhasználóknak azt is javasolják, hogy állítsák vissza a fiókjuk jelszavát, és frissítsék bejelentkezési adataikat minden más platformon, ahol ugyanazt a felhasználónév/jelszó kombinációt használhatták.

Az érintett személyek az EasyPark alkalmazáson, e-mailben és SMS-ben kapnak értesítést - magyarázta továbbá a vállalat. „Ha tudni szeretné, hogy érintett-e, kérjük, nyissa meg az alkalmazást" - közölte a vállalat.

A vállalat jelenleg is dolgozik a biztonsági helyzetének megerősítésén, és értesítette a rendőrséget Svédországban, az Egyesült Királyságban és Svájcban.

Egyelőre egyetlen hackercsoport sem vállalta magára a támadást, és nem kért fizetséget az adatokért cserébe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!