Titkosított lesz az üzenetküldés a Facebookon és az Instagramon

facebook messenger
Valamikor jövőre a Messengerben és az Instagramban is alapértelmezetté válik a végponttól végpontig történő titkosítás
Vágólapra másolva!
Ezzel egy nagyon régi adósságot törleszt a Facebook, de nem biztos, hogy okos ötlet meglépni.
Vágólapra másolva!

A végponttól végpontig (end-to-end), vagyis a két felhasználó közötti üzenetváltás teljes titkosítása jelenleg opcionális a közösségi oldalakon, de vannak olyan üzenetküldő platformok, amelyek direkt ezzel a szolgáltatással hirdetik magukat. Azt, hogy ez a titkosítás mennyire feltörhetetlen, már tapasztalta a saját bőrén jó néhány bűnöző, de mindenesetre több időbe telik ezekhez az üzenetekhez hozzáférni, mint a nem titkosítottakhoz.

A chatelések és hanghívások végponttól végpontig tartó titkosításának bevezetése azt jelenti, hogy a Meta vagy a leánycégei (Facebook, Instagram) nem lesznek képesek beleolvasni a küldött üzenetekbe, belehallgatni a folytatott hanghívásokba, ezek át sem futnak majd a vállalat szerverein az adatkommunikáció során.

Ettől függetlenül lehetőség lesz jelenteni a zaklató vagy egyéb módon problémás chatpartnereket, ebben az esetben a moderátorok a bejelentő személy készülékéről kapnak majd titkosítatlan kópiát a csevegés tartalmáról.

A Meta szerint a titkosított csevegésekről opcionálisan biztonsági mentést készíthetnek majd a felhasználók, így azok nem vesznek el például a telefonjuk lecserélésekor. A biztonsági mentés magában az appban megoldható lesz, jelszóval vagy PIN-nel titkosítva kerülnek fel a Messenger vagy az Instagram szervereire az adatok, plusz harmadik fél által üzemeltetett felhőszolgáltatásokba is menthetőek lesznek a biztonsági másolatok.

A Messengerben és az Instagramban is már a héten alapértelmezetté válik a végponttól végpontig történő titkosítás Forrás: Facebook

A WSJ értesülése szerint a Messengerben az automatikus titkosítás már ezen a héten aktiválódik, és a következő hetekben fokozatosan vezetik be minden felhasználó számára. Az Instagramon 2024 elején lép életbe a változtatás.
A Meta azzal indokolja a változtatást, hogy így a felhasználók és adataik nagyobb biztonságban lesznek a csalóktól és hackerektől, a kormányok viszont ellenzik a felhasználók közötti teljes titkosítást, mert ezzel a bűnözők is nagyobb védelmet kapnak üzenetváltásaikhoz. A brit kormány például arra szólította fel a Metát ősszel, hogy ne vezesse be az automatikus titkosítást anélkül, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket életbe léptetne a gyerekek szexuális kihasználása ellen írta meg az MTI.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!