Veszélyesek is lehetnek a pszichológiai tartalmak a közösségi médiában

allergia
Pszichológiai szempontból az embereket különböző személyiségtípusokba sorolhatjuk. A különböző A, B, C, és D típusú személyiségtípusokkal kapcsolatban zajló egészségpszichológiai kutatások pedig rávilágítanak arra, hogy az étrendünk vagy a fizikai aktivitásunk mellett bizony egyes személyiségvonásaink és viselkedésünk is befolyásolja, hogy milyen betegségekre leszünk hajlamosabbak, és hogyan reagálunk a gyógykezelésre.
Vágólapra másolva!
A közösségi média világában egyre népszerűbbek a pszichológiai tartalmak, és egyre több ember osztja meg véleményét és tanácsait az online platformokon. Ami komoly veszélyeket is rejthet.
Vágólapra másolva!

A TikTok és más social media felület is tele van önjelölt pszichológiai "szakértőkkel", akik mindenféle mentális egészségügyi kérdésre válaszokat és tanácsokat adnak. Azonban ebben a dzsungelben hogyan lehet különbséget tenni a hiteles információ, az értékes, informatív tartalmak és a tévhitek között? Hogyan tudjuk megállapítani, ki az, aki valódi egészségügyi szakember és ki az, aki nem? Hogy tudjuk eldönteni, kitől érdemes tanácsot meghallgatnunk például az ADHD-val kapcsolatban, kiben bízhatunk, ha például egy korábbi trauma okoz nehézségeket és szorongást a mindennapokban?

Miért károsak a félrevezető pszichológiai tartalmak?

Az online világ lehetőséget teremt mindenki számára, hogy hangot adjon a véleményének és megossza a tudását. Ez az alapelv jó dolog, mivel lehetőséget ad az embereknek a kreativitásra és az információ megosztására. Ugyanakkor a pszichológiai témák esetében a laikusok számára nehéz megkülönböztetni a valódi szakértőket a dilettánsoktól.

Óvatosan tárulkozzunk ki az online térben! A pszichológiai tartalmak veszélyesek is lehetnek, ha nem szakértőktől származnak. Forrás: Origo

Az önjelölt "pszichológusok" gyakran terjesztenek téves információkat és helytelen tanácsokat, ami súlyos következményekkel járhat a mentális egészség szempontjából.

Hogyan ellenőrizzük a pszichológiai tartalmakat a közösségi médiában?

Az alábbiakban néhány módszert mutatunk, amelyek segíthetnek abban, hogy különbséget tegyünk a valódi pszichológusok és az önjelölt szakértők által közölt tartalmak, tanácsok között a közösségi médiában:

Vizsgáljuk meg a válaszadók iskolázottságát és képesítéseit:
Valódi szakértők rendelkeznek megfelelő képesítésekkel. Keressük meg azokat az információkat, amelyek alátámasztják valódiságukat. Kérdezzük meg, hogy mely egyetemeken vagy intézményeken tanultak, és milyen szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Mindenképpen kerüljük az „Élet iskolájában" végzett tanácsadókat!

Nézzük meg, vannak-e referenciáik:
Valódi szakértőknek általában van szakmai múltjuk, akár a közösségi médiában is. Keressük meg azokat az embereket, akik valós tapasztalatokról és esetekről beszélnek, és akik hiteles esettörténeteket osztanak meg.

Értékeljük az objektivitást:
Valódi szakértők általában objektívek maradnak a véleményükben és tanácsaikban. Legyünk óvatosak azokkal, akik erős szubjektív nézeteket hirdetnek vagy egyetlen "univerzális" megoldást ígérnek minden problémára.

Kérjünk hivatkozásokat:
Ha egy önjelölt szakértő valóban hiteles, szívesen megosztja hivatkozásait és forrásait. Ha valaki visszautasítja vagy nem tudja megnevezni azokat a tudományos cikkeket vagy szakértők által írt könyveket, amelyekre támaszkodik, az okkal kelt gyanút.

Következtetés

Az online pszichológiai tartalmak nagy potenciált hordoznak, de ugyanakkor veszélyeket is rejthetnek, ha nem vagyunk elég óvatosak. Az értékes és informatív tartalmak megtalálása kulcsfontosságú a mentális egészségünk megőrzése érdekében, ezért is nagyon fontos, hogy legyünk kritikusak, és ne higgyünk el minden tanácsot és információt vakon.

Ha kétségeink vannak, mindig konzultáljunk egy hiteles és képzett pszichológussal vagy terapeutával, aki valódi segítséget nyújthat a mentális egészségünkkel kapcsolatos kérdésekben.

Az online pszichológiai tartalmak segíthetnek, de csak akkor, ha megbízható forrásokból származnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!