Veszélyben a mobiltelefonok, újra támad a SpyNote vírus

mobil, veszély, okostelefon, hacker, vírus
A vírusok a mobilokat is fenyegetik.
Vágólapra másolva!
Egyetlen mobileszköz sincs teljesen biztonságban a rosszindulatú támadásoktól. Ezt mutatja, hogy a SpyNote nevű androidos vírus esete is, amit egyszer már azonosítottak tavaly, de idén újra feltámadt.
Vágólapra másolva!

A digitális világban a kiberbiztonság egyre fontosabbá válik, ahogy a különböző kártékony szoftverek, folyamatosan fejlődnek és újra meg újra felbukkannak. Így tett a SpyNote nevű trójai is, amely visszatért a 2022-es sírjából, annak ellenére, hogy a Google tavaly már intézkedett a fenyegetés elleni védelem bevezetéséről. A SpyNote egy különösen veszélyes trójai, amely képes behatolni az Android operációs rendszerrel rendelkező eszközökbe, és érzékeny adatokat lophat.A trójai újbóli felfedezése jó emlékeztető minden mobilfelhasználó számára, hogy legyen óvatos nem csak az új, hanem akár a régi, már ismert fenyegetésekkel kapcsolatban is.

Miért nem olyan a SpyNote nevű androidos vírus, mint más fenyegetések?

Az ilyen fenyegetés kezelésének nehézsége abban rejlik, hogy a SpyNote nem egy másik alkalmazásba rejtve található. Ebben az értelemben nem egy hagyományos trójai, így a víruskereső rendszerek is nehezebben ismerik fel. Ehelyett a SpyNote SMS adathalászatot használ, hogy rosszindulatú SMS-üzeneteket küldjön a felhasználóknak. Ezek az üzenetek a felhasználókat egy .apk fájl letöltésére irányítják a Google Play Store-on kívülre, amely aztán megfertőzi a készüléket.

A SpyNote-féle trójai vrusok ellen az óvatosság a legjobb védekezés. Forrás: Shutterstock

Miután megfertőződött, a SpyNote ráveszi a felhasználókat, hogy különböző hozzáférési engedélyeket engedélyeket adjanak meg, majd elrejti magát, hogy ne lehessen észrevenni. Ezekkel az engedélyekkel felfegyverkezve a SpyNote képes hangfelvételeket készíteni (akár a telefonhívásokról is) és videókat rögzíteni, naplózni minden egyes érintést, amit a telefonunk kijelzőjén teszünk, ellopni felhasználóneveinket és jelszavainkat, valamint követni a tartózkodási helyünket.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a SpyNote szinte minden adatunkhoz hozzáférést kap, amit szépen el is küld a kiberbűnözőknek, akik aztán ezeket szépen fel is használhatják ellenünk.

Emellett a SpyNote képes távoli irányítással is működni, ami azt jelenti, hogy a támadók szabadon böngészhetik az áldozatok eszközeit, ellopva vagy törölve adatokat, és akár kártékony tevékenységeket is végezhetnek az áldozatok nevében.

Vírusos a telefonom? Hogyan védekezhetünk a SpyNote ellen?

A SpyNote ellen a legjobb védekezés, ha nem nyitunk meg semmilyen SMS-üzenetben küldött linket, kivéve, ha ismerjük a feladót és meg is bízunk bene. Még ebben az esetben is legyünk nagyon óvatosak, hiszen lehet, hogy az ismerősünk telefonja is megfertőződött. Ezért megnyitás előtt inkább duplán ellenőrizzük a linkeket és semmiképpen ne telepítsünk a Google Play Store-on kívülről származó alkalmazásokat, hiszen néha bizony még ott is találunk vírusokat, gondoljuk el akkor, hogy mi lehet az ellenőrzött Store-on kívül. Ha pedig valamilyen program véletlenszerűen kiterjesztett engedélyeket kér a telefonunkon való adatok hozzáféréséhez, vagy a hangrögzítő eszközök, kamerák, GPS használatához, akkor azt semmiképpen se engedélyezzük, amíg meg nem bizonyosodtunk afelől, hogy a kérés jogos.

A leggyakoribb Androidos vírusok, akár a bankkártya adatainkat is ellophatják

Ez nem csak üres riogatás, hiszen ma már egyre többen használják a telefonjaikat online, vagy érintésmentes fizetésre is, így a telefon bizony egy vírus hatására képes elárulni a gazdáját és kiszolgáltatni a bankkártyaadatainkat egy rosszindulatú harmadik félnek. A legjobb forgatókönyv az, hogy gyári visszaállítást kell végeznünk, hogy megszabadítsuk telefonunkat a rosszindulatú alkalmazástól. De ebben ne nagyon reménykedjünk, ugyanis a legrosszabb esetben a támadó megszerezheti nem csak a bakkártyánk adatait, de olyan bizalmas adatokhoz is hozzáférhet, amelyek ellopásával jóval komolyabb károkat okozhat nekünk, mint egy kis pénz elvesztése. És többnyire az esetek valahol a legjobb és a legrosszabb forgatókönyv közt végződnek.

Sosem lehetünk elég óvatosak

Az online biztonság manapság kulcsfontosságú a digitális világban való túléléshez. A SpyNote trójai vírus csak egyike azoknak a fenyegetéseknek, amelyekkel szembe kell néznünk, de a megfelelő óvintézkedésekkel és odafigyeléssel megóvhatjuk magunkat és adatainkat. Soha ne hanyagoljuk el a biztonságunkat az online térben még akkor sem, ha ez már-már túlzott akadékoskodásnak tűnik. A biztonsági szakértők nem győzik felhívni a figyelmet erre az óvatosságra, de még mindig rengeteg ember esik áldozatául a kiberbűnözőknek és ezen esetek nagy része egyszerű óvatossággal kikerülhető lenne. A legjobb tehát, ha ismeretlentől kapott üzeneteket nem nyitunk meg a telefonunkon és még az ismerősüktől kapott üzentekben sem kattintunk rá semmilyen linkre, kivéve, ha a link érkezését az ismerősünk nekünk már előre jelezte.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!