Így védekezhetünk a legújabb mobilos támadások ellen is

mobil, veszély, okostelefon, hacker, vírus
A vírusok a mobilokat is fenyegetik.
Vágólapra másolva!
Az új Samsung Autoblokkoló automatikusan letiltja a külső forrásokból történő alkalmazástelepítést, így nagyon sokfajta fenyegetés ellen sikerrel veszi fel a harcot.
Vágólapra másolva!

Az One UI 6 szoftverrel érkező funkció a Samsung Galaxy bővített biztonsági és adatvédelmi újításainak részeként jelent meg. Az Autoblokkoló egy olyan biztonsági lépéseket tartalmazó szolgáltatáscsomag, amellyel még többféleképpen szabhatják személyre készüléküket a felhasználók.

A vírusok a mobilokat is fenyegetik, de van ellenük hatékony védekezés. Forrás: Shutterstock

Az Autoblokkoló egyik funkciója arra szolgál, hogy megakadályozza a „sideloadingot”, vagyis az alkalmazások nem hivatalos forrásból történő telepítését. A szándékos sideloadingnak számos előnye lehet, például a fokozott testreszabhatóság vagy az eszköz funkcionalitása feletti ellenőrzés. Az automatikus blokkolás további nyugalmat biztosíthat mindazoknak, akik nem végeznek sideloading műveleteket vagy kiterjedt testre szabást készülékükön, mivel a biztonsági funkció megfékezheti a pszichológiai manipulációs (social engineering) támadásokat, például az egyre elterjedtebb hangalapú adathalászatot, amely során a támadók rábeszélhetik a felhasználókat kártékony szoftverek telepítésére. Ezáltal megakadályozhatók azok a csalások, amikor a támadó az emberi tévedésekre alapoz, például banki alkalmazottnak kiadva magát ráveszi a felhasználót, hogy telepítsen egy rosszindulatú, adathalász programot. Az Autoblokkoló aktiválásával észlelhetők és megakadályozhatók ezek a kísérletek.

Az Autoblokkoló számos további vezérlőelemmel biztosítja a védelmet, így a felhasználók – többek között – bekapcsolhatják az alkalmazások biztonsági ellenőrzését, hogy felismerjék a potenciálisan rosszindulatú programokat, és megakadályozzák a veszélyes parancsok és szoftverek USB-kábelen keresztül történő telepítését.

Ez segíthet megvédeni a felhasználókat olyan helyzeteben, amikor valaki fizikailag hozzáférhet a készülékükhöz, például a repülőtéren, telefontöltés közben.

Az új funkció mellett a Message Guard funkció is frissítést kapott, amely mérsékli a kattintásmentes támadások vagy a rosszindulatú kódot tartalmazó közvetlen képüzenetek előfordulását. Az eredetileg a Google és a Samsung üzenetküldő alkalmazásaihoz bevezetett funkció mostantól a harmadik féltől származó alkalmazásokat használók védelmét is támogatja, így a felhasználóknak nagyobb választási lehetőséggel rendelkeznek a biztonságosan használható alkalmazások terén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!