Ha igazán kedvező árú okostévét keres, mutatunk egyet

Strong D555 tv, tévé, okostévé, megfizethető, olcsó, teszt
Strong D555 tv, a dizájn átlagos.
Vágólapra másolva!
Sokan vannak, akik nem akarnak, vagy tudnak sok pénzt költeni tévére, és nekik szánják a gyártók az úgynevezett belépő szintű modelleket, amelyek hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek. A kínai Skyworth gigakonszern tulajdonában lévő Strong cég kiemelt figyelmet fordít erre a kategóriára, hiszen időről-időre újabb kifejezetten olcsó modellekkel bővíti kínálatát.
Vágólapra másolva!

A vállalat a közelmúltban dobta piacra Magyarországon is a Strong D555 nevű televíziót, amely tipikusan egy ilyen modell, mi pedig megnéztük, hogy mire képes.

Külső: semmi meglepő

Az összeszerelés pofonegyszerű, hiszen a 32 hüvelykes képernyő egyszerűen felcsavarozható a dobozban található két kis talpacskára. Ezek a készülékház szélein helyezkednek el, és stabilan tartják a terméket, viszont sajnos a képernyő forgatását nem teszik lehetővé, pedig az hasznos lenne. A mai szokásoknak megfelelően a készülék természetesen egyszerűen fel is akasztható a falra.

Strong D555 tv, a dizájn átlagos. Forrás: Origo

A termék megjelenése egyébként meglehetősen szokványos. A kávái kellően keskenyek, de a mai legmodernebb készülékektől eltérően nincsenek egy síkban a kijelzővel. A keret fényes fekete színezést kapott, ami nagyjából nyolc évvel ezelőtt számított divatosnak. A csatlakozók a hátlapon kaptak helyet, és itt található HDMI, USB, fejhallgató, optikai hang, Internet és kompozit port is. Tehát van minden ami kell, még a fizetős tévéadások speciális kártyáihoz szükséges, úgynevezett CI foglalatot sem spórolták le róla.

Kezelés: okos a tv

Ma már ott tartunk, hogy egy olcsó tévé is kínálhat okos funkciókat, amire a Strong D555 a legjobb példa. A termék az Android TV rendszert kapta meg, amely egy picit lassú, viszont magyarul is tud, és a kezelésébe hamar bele lehet jönni. E platform nagy erőssége, hogy rengeteg, több ezer internetes alkalmazás futtatását biztosítja. Köztük olyan népszerű szolgáltatások is megtalálhatóak, mint a Netflix, az HBO, a Disney vagy a YouTube.

Android TV rendszerre épül és a Netflix sem hiányzik róla. Forrás: Origo

Azaz rengeteg film, sorozat vagy videó megtekintését teszi lehetővé. Akad jó pár játék is, de mivel a beépített számítógépe még a legolcsóbb telefonoknál is sokkal gyengébb, ezért ezek használatáról sajnos le kell mondani. Nem hiányzik a beépített böngésző sem, így az internetes oldalak felkeresése is megoldott, ha valaki erre vágyik. Érdekes módon két távirányító is található a dobozában, aminek az oka nem világos. A tv emellett akár telefonnal is vezérelhető, illetve a rádugott egérrel vagy billentyűzettel is képes együttműködni. Elméletileg támogatja a hangalapú vezérlést is, azonban erre mi nem tudtuk rávenni sajnos.

Hang: Hibák nélkül

A televízióba teljesen alapszintű hangrendszer, egészen két darab 8 wattos, készülékházba dugott hangszóró került. Egy ilyen két csatornás, mélynyomó nélküli megoldástól azt várhatjuk reálisan, hogy ne produkáljon hibákat, és legyen korrekt a hangereje, de ennél többet nem nagyon. Ennek viszont a Strong D555 meg is felel, ezt a szintet gond nélkül hozza. Tehát a zúgás-búgás, zörgés-csörgés nincs, viszont a basszusok és a dinamika nagyon hiányzik, és a sztereó élményről is le kell mondani.

Képminőség: Kötelező minimum

A nálunk járt Strong D555 televízióba egy 32 hüvelykes, tehát kicsinek számító LED LCD kijelző került, de vannak nagyobb változatai is. E modell felbontása 1366 x 768 képpont, ami ma már egyszerűen kevésnek számít. Emiatt a képi világ nem éles, egy méteres távolságból is látszódnak a képpontok, ami nem az igazi. Ekkora képméretnél ez a felbontás egyébként még mind a mai napig meglepően gyakori, de ettől függetlenül nem mondhatjuk, hogy ez jó.

A képminőség nem kiemelkedő, de elfogadható. Forrás: Origo

Megfelelő beállítások mellett a színei rendben vannak, természetesek, de tény, hogy picit fátyolosnak érződnek, hasonlóan a legtöbb mai LED LCD televízióhoz. A kontrasztja meglepően jó, viszont a betekintési szöge nem az igazi. Azaz, amennyiben valaki oldalról tekint a képernyőre, akkor a tónusok enyhe fakulását, torzulását érzékelheti, ami nem az igazi. A modell papíron képes a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelésére, azonban mivel a fényereje kifejezetten alacsony, a méréseink alapján csupán 200 nit, ezért ebből a hétköznapi használat során semmi sem látszik.

A mozgások megjelenítése alapvetően rendben van, e téren durva hibák nem jelentkeztek.

Másodpercenként csak 60 képkocka megjelenítésére képes, amivel elmarad a jelenlegi legjobb televízióktól. A bemeneti késleltetése pedig magas, a tesztelés során mi 23,4 ms értéket kaptunk, emiatt játékra nem ez a modell a legjobb megoldás.

Strong D555: Megéri?

A Strong D555 nem egy kiváló televízió, messze van az iparág legjobbjaitól, de nem is arra szánták, hogy velük versenyezzen. Hanem arra, hogy korrekt áron kínáljon korrekt minőséget, e küldetését pedig gond nélkül beteljesíti. 65 000 forintért lehet megvenni, ennyit pedig a tudása alapján bőven megér a meglátásunk szerint.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!