Ezek a pénzügyi alkalmazások ellophatják az adatainkat

mobil, veszély, okostelefon, hacker, vírus
A vírusok a mobilokat is fenyegetik.
Vágólapra másolva!
Érdemes nagyon vigyáznunk arra, milyen alkalmazásnak engedjük meg, hogy rálásson az adatainkra, mert nagyon nagy veszélynek tehetjük így ki nemcsak a megtakarításainkat, hanem egyéb értékes adatainkat is.
Vágólapra másolva!

Egy új, szeptember 2023-as kutatás szerint, amely 204, egyenként több mint 5000 felhasználói értékeléssel rendelkező alkalmazást vizsgált, nagyon sok applikáció kér a felhasználóitól a kelleténél jóval több adatok. Az átlagos alkalmazás 20 különböző típusú adatot kért. Néhányat jogosan gyűjtenek az optimális funkcionalitás érdekében, de sok közülük a marketinget és a profilalkotást táplálja.

Ezen alkalmazások mindegyike felesleges személyes adatokat gyűjt!

Vagy legalábbis az alkalmazás működése szempontjából feleslegesek. A tanulmány elemezte az iOS App Store legnépszerűbb pénzügyi alkalmazásait, köztük az online banki szolgáltatások, a költségvetési és pénzkezelő appok, a részvénykereskedelem és befektetés, a készpénz-visszatérítés, a kuponok terén működő, és a pénzátutalási alkalmazások közül néhányat.

A pénzügyi alkalmazásoknak sok nagyon kényes adatunkat önként megadjuk. Lehet, hogy nem kellene? Forrás: Shutterstock

A legtöbb adatot a „Robinhood: Investing for All" nevű alkalmazás gyűjtötte a fogyasztóktól, amely 25 különböző típusú adatot gyűjtött. A „PayPal - Send, Shop, Manage", a „PayPal Pay in 4", a „Klarna" és a „Groupon - Local Deals Near Me" szintén 21 vagy annál több adattípust gyűjtött.

A „Chime - Mobile Banking" és a „Chase Mobile" 23, illetve 20 adatkategóriát gyűjtött, és számos brit banki alkalmazás, köztük a „Monese: A Banking Alternative", a „Virgin Money Mobile Banking" és a „Starling Bank - Mobile Banking" szintén nagyon tolakodónak bizonyultak.

A személyes adatok nem csak néhány nyilvánvaló paraméterre korlátozódnak, mint például a tartózkodási hely, a pénzügyi információk és egyes azonosítók.

A Merchant Machine inkább olyan alkalmazásokat talált, amelyek olyan dolgokat gyűjtenek, mint a böngészési előzmények, keresési előzmények, kapcsolati adatok, egészségügyi és fitnesz adatok és egyéb érzékeny információk, amikhez egy a pénzügyeinket kezelő rendszernek a világon semmi köze sincs!

Ezzel szemben voltak olyan „szerényebb" appok is, mint a „GO2Bank", a „RetailMeNot: Coupons, Cashback" és a „FreshBooks Accounting" amelyek csak kétféle adatot gyűjtöttek, írta meg cikkében a Techradar.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!