Megvádolták a TikTokot, tömeges törlés lett a válasz

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, 2023.11.07.
Izrael, 2023. november 6. Izraeli katonák tüzérségi lövedékkel lövik a Gázai övezetet a déli határszakaszról 2023. november 6-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9700 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan
Vágólapra másolva!
Milliós nagyságrendben törölt videókat a kínai ByteDance tulajdonában álló a TikTok. A közösségi média egyik népszerű videómegosztója azokra a bírálatokra reagált, miszerint az izraeli-palesztin háború közepette nem teljesíti tartalom-moderációs feladatait, nem törli a hamis fiókokat és az illegális tartalmakat, és palesztinbarát tartalmakat ajánl a felhasználóinak - írja az Engadget. A vállalat közleményében védekezésképpen újabb részleteket közölt arról, hogy a Hamász október 7-i támadásai óta hány fiókot és videót távolított el.
Vágólapra másolva!

A portál arról ír, hogy a TikTok azt állítja, több mint 925 000 videót és tartalmat távolított el a konfliktus kezdete óta. A vállalat azt is közölte, hogy az elmúlt hetekben megnövekedett a hamis fiókok száma.

Nem hisznek nekik, vizsgálat jöhet

A portál összefoglalója szerint a közlemény ellenére a TikTok egy nagyobb vizsgálatra számíthat. Az NBC News szerint egyes törvényhozók ismét az alkalmazás betiltását követelik azért, mert szerintük a TikTok algoritmusa aránytalanul nagy mértékben támogatja a palesztinbarát tartalmakat.

Döbbenetes mennyiségű fiókot törölt a TikTok Forrás: MTI/EPA/Haiszam Imad

Reagáltak a vádakra

A TikTok reakciójában kifejtette, hogy az ilyen állítások az adatok hibás elemzése következtében születhettek. "Sajnálatos módon néhány félretájékoztatott kommentelő rosszul értékelte az izraeli válsággal kapcsolatos gyűlöletbeszéd terjedésének megakadályozására irányuló munkánkat, különösen az antiszemitizmussal kapcsolatban." - írták. Hozzátették azt is, hogy szerintük sok kommentelő tévesen sugallja azt, hogy a TikTok Palesztina-párti tartalmakat népszerűsít az Izrael-párti tartalmakkal szemben az amerikai felhasználók felé. A vállalat hozzátette azt is, hogy az Egyesült Államokban a #standwithisrael hashtaget október 7. óta 46 milliószor, míg a #standwithpalestine hashtaget 29 milliószor tekintették meg.