A Microsoft megdöbbentő bejelentése: minden felhasználó érintett!

Microsoft Centre in Munich MICROSOFT windows heading LOGO SOFTWARE
The Microsoft logo on the facade of the new Miscrosoft Germany Centre in Munich, Germany, 6 March 2017. Photo: Matthias Balk/dpa
Vágólapra másolva!
A Microsoft lehetővé teszi az EU-ban a Windows 11 felhasználók számára az Edge eltávolítását és a Bing letiltását. A céget erre az Európai Bizottság jövő év márciusában életbe lépő digitális piaci törvénye (DMA) kényszeríti.
Vágólapra másolva!

A Microsoft egyike az EU DMA-ban megnevezett hat "kapuőrnek" az Apple, az Amazon, a ByteDance, a Google és a Meta mellett. Kapuőrnek minősül minden olyan technológiai vállalat, amely több mint 45 millió havi aktív felhasználóval és 82 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik. A DMA lényege, hogy a felhasználóknak nagyobb választási lehetőséget biztosítson, és a vállalatok ne kerüljenek jogosulatlan előnybe - írja a Blikk.

Az EU-ban élő felhasználók számára nagy változás az Edge eltávolításának lehetősége, amelyet jelenleg nem lehet hagyományos eszközökkel törölni a Windows 11-ből vagy a Windows 10-ből, valamint a Bing webes keresőt a Windows Search-ből.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) piacai a Windows Widgets táblában és a Windows Searchben található webes keresés tekintetében is átjárhatóságot kapnak, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy harmadik féltől, például a Google-től származó szoftvereket futtassanak az egyes funkciókban.

Az Edge és a Bing eltávolításának lehetősége csak az Európai Gazdasági Térségben lesz elérhető.

A Windows az ügyfél által az eszköz beállítása során kiválasztott régiót használja annak azonosítására, hogy a számítógép az EGT-ben van-e. Az eszközbeállítás során egyszer már kiválasztott régiót a DMA-megfeleléshez használt régió csak a PC alaphelyzetbe állításával lehet megváltoztatni.

A Windows továbbra is megkérdezi majd ügyfeleit, amikor egy újonnan telepített alkalmazásban tartalmat nyitnak meg, hogy meg akarják-e változtatni az alapértelmezett beállítást és továbbra is kérni fogják őket arra is, hogy szinkronizálják Microsoft-fiókjukat a Windowssal.