Vége, teljesen elbúcsúzik az Androidtól a Huawei

Huawei P60 Pro, okostelefon, kemaera, teszt
Az ívelt képernyő elegáns.
Vágólapra másolva!
Már a nyílt forráskódú androidos appok futtatását sem támogatja a következő generációs HarmonyOS.
Vágólapra másolva!

Teljesen összeomlottak 2019 tavaszán a Huawei okostelefonos ambíciói, a világ legnagyobb androidos mobilgyártójává válás felé menetelve az USA korlátozásokat vetett ki a cégnek exportálható amerikai technológiákra. Emiatt ugyan az Android nyílt forráskódú változatát továbbra is képes volt használni a mobiljain, de a Play Áruházhoz hasonló kritikus appokat és szolgáltatásokat már nem tudta előtelepíteni azokra, ezek nélkül viszont a készülékei nem kellettek a Kínán kívüli közönségnek.

Huawei P60 Pro Forrás: Origo

A lépésre válaszul a cég megkezdte a saját HarmonyOS rendszerének fejlesztését, ami jelenleg és alapvetően az Android nyílt forráskódú változata, embargó alá nem eső appokkal és programbolttal. Ez nem volt képes megmenteni a cég nemzetközi eladásait, így egy saját szoftveres és szolgáltatási ökoszisztéma létrehozása mellett döntött, ez fut majd a jövőbeli mobiljain, tabletein, okoskütyüin.

A munkának mostanra látszólag beérett a gyümölcse, a Huawei fogyasztói üzletágát vezető Richard Yu szerint a nagyon közeli jövőben elérhetővé válik a HarmonyOS Next, elmondása szerint ez már

egyáltalán nem támogatja az androidos appok futtatását.

A helyzet rögtön három kritikus kérdést is felvet: fog-e a jövőben Kínán kívül mobilokat és tableteket piacra dobni a Huawei, mivel veszi rá a fogyasztókat a HarmonyOS-t futtató eszközök megvásárlására, továbbá hogyan ösztönzi majd a fejlesztőket a rendszerének támogatására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!