Felhőszolgáltatás vagy saját szerver? A kérdés ma már nem kérdés

Felhő, felhőszolgáltatás, ArubaCloud
Egy felhőszolgáltatás esetében csak akkora erőforrásért fizetünk, amekkorát fel is használunk.
Vágólapra másolva!
A felhőszolgáltatások egyre népszerűbbek válnak a vállalatok körében, mégis sokan még mindig inkább a saját telephelyen, vagy esetleg szerverparkokban tárolt saját szerverekben bíznak. Ennek oka többnyire az, hogy még mindig téves információkkal rendelkeznek ezen a területen. Pedig egy jól megválasztott felhőszolgáltatás sokkal gazdaságosabb és még biztonságosabb is lehet, mint saját szerverek működtetése.
Vágólapra másolva!

Tévhitek és a valóság

Az egyik leggyakoribb tévhit ebben a témában, hogy a felhőszolgáltatások drágák és költségesek. Valójában a legtöbb felhőszolgáltatás skálázható, ami azt jelenti, hogy csak azért fizetünk, amit ténylegesen ki is használunk. Ez azt jelenti, hogy nem kell megvennünk mondjuk egy teljes szervert, csak azért, mert nincs kisebb egység, vagy azért, hogy ha esetleg a jövőben bővülni szeretnénk, akkor ne kelljen kicserélni a részegységeket.

Egy felhőszolgáltatás esetében csak akkora erőforrásért kell fizetnünk, amekkorát pillanatnyilag kihasználunk.

Ha a cégünk bővül, bármikor emelhetünk a választott csomagunkon, de ha estleg csökken az igényünk, akár lefelé is módosíthatjuk azt. Az Aruba Cloud Pro például már havi 5300 forintos árért elérhető, ami egy kisvállalkozás számára igazán nem jelent elviselhetetlen terhet.

Egy felhőszolgáltatás esetében csak akkora erőforrásért fizetünk, amekkorát fel is használunk. Forrás: Origo

Emellett ez az összeg a szolgáltatás teljes ára, nem kell tartani a rejtett költségektől, nem kell foglalkozni a hardver- és szoftverfrissítésekkel, ami szintén költségmegtakarítást jelent.

Első a biztonság

Sokan gondolják még, hogy a felhő kevésbé biztonságos, mint a saját szerveren, helyben tárolt adatok. Ezzel szemben a valóság az, hogy a felhőszolgáltatók gyakran rendelkeznek olyan szakértőkkel és eszközökkel, amilyeneket egy kisebb vállalat nem engedhet meg magának. Emellett a felhőszolgáltatót általában a legújabb biztonsági protokollokat és technológiákat alkalmazzák. A felhőszolgáltatók komolyan veszik az adatbiztonságot, és folyamatosan frissítik biztonsági protokolljaikat és gyakran rendelkeznek olyan biztonsági intézkedésekkel, amelyek túlmutatnak azon, amit a legtöbb kisvállalat megengedhet magának, mint például az adatközpontok fizikai biztonsága és a folyamatos felügyelet.

Egy professzionális szerverteremben sokkal nagyobb biztonságban vannak az adataink, mint egy saját kis szerveren. Forrás: Origo

Az Aruba adatközpontjait például úgy tervezték, hogy garantálják a maximális megbízhatóságot: redundáns áramellátás és hűtési rendszer, magas épületbiztonsági szint, valamint redundáns hálózati kapcsolatokkal rendelkeznek. Ilyen működésbiztonságot egy kisebb cég még elképzelni sem nagyon tudna, nem, hogy kivitelezni. Így tehát egy jól megválasztott felhőszolgáltatással nem csak egy komoly hardvert és az azt kezelő IT szakembert, de egy IT biztonsági csapatot is megspórolhatunk.

Az energiahatékonyság a második fontos pillér

Egy felhőszolgáltatás megtervezésével és szakszerű használatával a Föld jövőjéért is sokat tehetünk, hiszen, ha már egyszer szükségünk van komolyabb számítási teljesítményre és tárhelyre, azt a leghatékonyabb egy központosított rendszerből igénybe vennünk. Nem kell soká magyarázni, milyen hatékony, hogy ha egy szerverparkhoz csatlakozva bérelünk tárhelyet, hisz így nem kell minden cégnél, vagy akár egy-egy cég minden osztályánál külön szervereket üzemeltetni.

Elég csak egy energiahatékony szerverpark egy szerverének egy kis részét használnunk, ami így költséghatékonyabban és sokkal zöldebben tudja rendelkezésünkre bocsátani a szükséges erőforrásokat.

Természetesen nem mindenkinek való a felhőszolgáltatás, de egy modern kis, vagy középvállalkozás már egészen biztosan sokat profitálhat belőle, ha egy tudatos tervezés után kipróbálnak egy nekik megfelelő szintű csomagot. A felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos tévhitek ugyan gyakran elrettentik a vállalatokat attól, hogy kihasználják ezeknek a rendszereknek az előnyeit, a valóság azonban az, hogy egy megfelelően megválasztott felhőszolgáltatás sokkal gazdaságosabb és biztonságosabb lehet, mint a saját szerverek csatarendbe állítása és üzemeltetése.