Teljes a káosz a ChatGPT-nél

ChatGPT
Vágólapra másolva!
Az OpenAI igazgatótanácsa előbb azonnali hatállyal kirúgta Sam Altmant, a cég vezérigazgatóját, majd tárgyalni kezdett vele hogy visszatérjen a céghez vezérigazgatóként, majd megint meggondolta magát.
Vágólapra másolva!

Mint azt már mi is megírtuk a kívülállók számára teljesen váratlan drámával ért véget a ChatGPT és DALL-E generatív mesterséges intelligenciákat fejlesztő OpenAI hete, a vállalat igazgatótanácsa pénteken azonnali hatállyal menesztette Sam Altman vezérigazgatót. Órákkal azután, hogy kirúgták, Greg Brockman, az OpenAI elnöke és egykori igazgatótanácsi elnöke lemondott, és ketten beszélgettek barátaikkal és befektetőkkel egy másik cég alapításáról. Pénteken egy sor vezető kutató is lemondott , és az OpenAI-hoz közel állók szerint további távozások is készülnek.

Hatalmi harcok és fejtlenség a világ egyik legdinamikusabban fejlődő cégénél. Forrás: Search Engine Journal

Szombaton viszontegy Altmanhez közel álló forrás szerint a testület elvileg beleegyezett abba, hogy lemond, és lehetővé tette Altman és Brockman visszatérését. Ennek valószínűleg az lehetett az oka, hogy nyilvánvalóvá vált, a fejlesztők közt Altman rendkívüli tiszteletet vívott már ki magának, és így komoly a veszélye annak, hogy ha úgy dönt, hogy új céget alapít, az alkalmazottak vele mennének. Az igazgatótanács viszont azóta visszavonta ezt az ajánlatát.

Vasárnapra viszont kiderült hogy a Sam Altman visszatérésére vonatkozó ajánlat már nem érvényes, és az OpenAI-nak egy hétvégén belül meg is lett a harmadik vezérigazgatója, mivel a korábbi Twitch-főnök, Emmett Shear vette át az irányítást.

Az OpenAI legnagyobb befektetője, a Microsoft röviddel Altman kirúgása után egy nyilatkozatában kijelentette, hogy a vállalat továbbra is elkötelezett a mesterséges intelligencia-céggel való együttműködés mellett. Az OpenAI befektetői azonban nem kaptak előzetes figyelmeztetést vagy lehetőséget, hogy mérlegeljék az igazgatótanács Altman eltávolítására vonatkozó döntését. A vállalat arcaként és az AI legkiemelkedőbb hangjaként az ő eltávolítása bizonytalanságba sodorja az OpenAI jövőjét egy olyan időszakban, amikor a riválisok versenyeznek, hogy utolérjék a ChatGPT példátlan felemelkedését.

Az OpenAI jelenlegi igazgatótanácsát Ilya Sutskever vezető tudós, Adam D'Angelo, a Quora vezérigazgatója, Tasha McCauley, a GeoSim Systems korábbi vezérigazgatója és Helen Toner, a Georgetown Biztonsági és Fejlesztési Technológiai Központ stratégiai igazgatója alkotja. A hagyományos cégekkel ellentétben az igazgatótanácsnak nem feladata a részvényesi érték maximalizálása, és egyikük sem rendelkezik részvényekkel az OpenAI-ban. Ehelyett a kinyilvánított küldetésük az, hogy biztosítsák a „széles körben előnyös” mesterséges általános intelligencia vagy AGI létrehozását.

Sutskever, aki szintén társalapítója volt az OpenAI-nak és vezeti kutatóit, több forrás szerint is közrejátszott Altman ezen a héten történő kiszorításában. A puccsban betöltött szerepe hatalmi harcra utal a vállalat kutatási és termékoldala között – állítják a források.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!