Gyűlöletbeszéd miatt visszahívták az új Ubuntut

asztali számítógép programozás computer desktop pc coding programming
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az ukrán nyelvi csomagjába csempésztek be nemkívánatos szövegeket.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután elérhetővé vált az Ubuntuból és az alternatív kezelőfelületet használó variánsaiból a 23.10 verziójelzésű kiadás. A Mantic Minotaur kódnevű rendszer egy kilenc hónapig támogatott normál kiadás, a jövő áprilisban érkező utódja már hosszan támogatott (LTS) verzió lesz.

A szokásostól eltérően az Ubuntu 23.10 több érdemi újdonságot is hozott. Az előző főverzióban teljesen megújult telepítője alapértelmezetten már egy minimális szoftverkészletű installációt javasol, ebben csak az alaprendszer és a messze legfontosabb alkalmazások találhatóak meg, így nem települ például a sokak által nem használt Thunderbird, LibreOffice, Shotwell, vagy épp Rhythmbox.

A telepítő további talán legfontosabb újdonsága ettől függetlenül az, hogy kísérleti jelleggel bekapcsolhatóvá vált a teljes lemeztitkosításnál a TPM 2.0 chipben való kulcstárolás. Ezt választva nem kell a PC bekapcsolását követően jelszóval feloldani a háttértárat, ami kényelmes és biztonságos.

Az Ubuntu 23.10 szokás szerint megkapta a legújabb szoftvercsomagokat, ezzel együtt pedig azok külsőleg fejlesztett újításait is. A disztribúció a Linux 6.5 rendszermagot és GNOME 45 felületet használja, az utóbbi jóvoltából például gyorsult fájlkeresés és a bélyegképek generálása, a képernyő jobb bal sarkában lévő gombbal pedig már egy dinamikus munkaterületváltó felület hozható be.

Érdemi újdonság még az Ubuntu szoftverközpontot leváltott új App Center szoftvertelepítő, az eszközök firmware-ének frissítésére szolgáló szoftver, továbbá az ablakok kijelzőre való negyedeléses kicsempézésének lehetősége.

Hallatlan módon az Ubuntu 23.10-et röviddel a kiadását követően vissza kellett hívni, miután kiderült, hogy az ukrán nyelvi csomagjába egy anonim hozzájáruló gyűlöletbeszédet csempészett. A problémát sikerült gyorsan megoldani, elkészültek a frissített telepítőkészletek, így újból letölthető a rendszer.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!