Csökkenti a pirosban való várakozást a Google

traffic light green light forgalomirányító lámpa közlekedési lámpa
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A forgalomirányító rendszerének fő célját a légszennyezés redukálása jelenti.
Vágólapra másolva!

Az eddigi tesztek során sikeresnek bizonyult a Google közúti forgalomirányításra kifejlesztett Green Light rendszere, így az eddigi négyet követően hamarosan újabb városokban fog debütálni. A projekt elsősorban környezetvédelmi és egészségügyi célú, a gépi tanulást használó forgalomirányítási rendszer a városban közlekedő járművek pirosban való állását hivatott lecsökkenteni, redukálva a légszennyezés mértékét.

A környezet és az emberek számára is nettó pozitívum az okosabb forgalomirányítás Forrás: Tom Coe / Unsplash

A Green Light komplett környékek közlekedési csomópontjainak lámpáit képes valós időben vezérelni, a klasszikus előreprogramozott rendszerektől eltérően valódi forgalmi adatok alapján optimalizálja a zöld-sárga-vörös jelzéseket. A senki által sem szeretett pirosban állás mellett a gyorsítások és fékezések számát is csökkenti a megoldás, ezzel tovább javítva a közlekedés hatékonyságát, csökkentve a környezetszennyezés mértékét és a feleslegesen elégetett üzemanyag mennyiségét.

A rendszer elsőként Izraelben debütált, majd időközben a brazíliai Rio de Janeiróban, az angliai Manchesterben, továbbá az indonéziai Jakartában is debütált. A Google szerint a manchesteri teszt során 18 százalékkal javult a levegőminőség az olyan kereszteződésekben, amelyek irányításáról a gépi tanulásos rendszere gondoskodott.

A Google szerint 2024-ben tovább fog bővülni a tesztelésre használt helyszínek száma, újabb országokban kívánja elérhetővé tenni a Green Lightot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!