Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Segít a péntek tizenhárom túlélőinek a Microsoft

laptop notebook programozás számítógép kódolás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az új szkriptjével legalább a törölt parancsikonok egy része helyreállítható.
Vágólapra másolva!

Bombasztikus meglepetéssel zárta a múlt hetet a Windows 10 és a Windows 11 egyes vállalati felhasználóinál a Microsoft, péntek tizenharmadikán egy hibás vírusirtó-frissítés jóvoltából tömegesen törölte az operációs rendszerek Asztalairól, Start menüiből és Tálcáiról a parancsikonokat.

Csekély vigasz a Macet használó rendszergazdáknak, hogy legalább ők nem veszítették el a parancsikonjaikat Forrás: Tim Gouw / Pexels

A baki óriási fennakadást okozott az érintett vállalatoknál, hiszen a dolgozók jókora részének fogalma sem volt arról, hogy a megszokott parancsikonok nélkül hogyan indítsa el a munkahelyi számítógépére telepített alkalmazásokat. A Microsoft a panaszáradatra válaszul pár óra után visszavonta a hibás frissítést, azonban nyilvánvalóvá tette, hogy nincs egyszerű módszer a törölt parancsikonok gyors helyreállítására, ezt valahogy a rendszergazdáknak kell megoldaniuk.

Mostanra egy fokkal javult a helyzet, a vállalat előállt egy rendszergazdáknak szánt PowerShell-szkripttel, amely képes a törölt parancsikonok egy részét újból létrehozni a Start menüben, hírünk írásakor a legnépszerűbb böngészőket, produktivitási szoftvereket, továbbá segédprogramokat ismerte.

A szkript detektálni próbálja a támogatott szoftverek jelenlétét, nem csak vaktában hozza létre a parancsikonokat.

A vállalatok jókora része számára az alapvető formájában jó eséllyel nem tökéletes a szkript, de könnyen bővíthetőnek tűnik az adatbázisa, így a rendszergazdák elméletileg könnyedén testre szabhatják a tudását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről