Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tizenkétezer fős leépítést jelentett be a Google

Google, Sundar Pichai, vezérigazgató
Sundar Pichai, CEO of Google Inc, attends a forum during the fourth World Internet Conference (WIC), also known as Wuzhen Summit, at the Wuzhen International Internet Exhibition & Convention Center in Wuzhen town, Tongxiang city, Jiaxing city, east China's Zhejiang province, 3 December 2017. Internet tycoons delivered speeches during the plenary session of the Fourth World Internet Conference (WIC) in the water town of Wuzhen, east China's Zhejiang province, 3 December 2017. The conference opened Sunday (3 December 2017) in Wuzhen.
Vágólapra másolva!
A Microsoft már előállt egy méreteiben rendkívül hasonló elbocsátással a héten.
Vágólapra másolva!

Újabb rossz hetük van a nagy techcégeknél dolgozóknak, a héten elsőként a Microsoft jelentett be egy tízezer főt érintő elbocsátást, pénteken pedig a Google ügyvezetője tizenkétezer fős leépítésről számolt be a munkavállalóknak küldött levelében. A két tömeges elbocsátás nem csak az érintettek számában, de az arányában is hasonló, a fenti sorrendben a cégek munkaerejének olyan öt és hat százaléka lesz kénytelen új állás után nézni.

Sundar Pichai, a Google ügyvezető igazgatója Forrás: AFP/Imaginechina/Ni Yanqiang

A Microsoft első emberéhez hasonlóan a Google ügyvezető igazgatója is a gazdasági nehézségeket tette felelőssé a tömeges elbocsátásért: Sundar Pichai szerint a cégnek a fontos projektekre kell fókuszálnia az erőfeszítéseit, át kell gondolnia a kiadásait, a munkaerejét és tőkéjét a legmagasabb prioritású kezdeményezéseknek kell megkapniuk. A Microsofthoz hasonlóan a Google is a mesterséges intelligenciát nevezte meg a jelenlegi egyik legfontosabb fókuszterületként.

Anyagilag a Google nincs válsághelyzetben, a tavalyi harmadik negyedévben 69 milliárd dollár bevételt és 13,9 milliárd dollár profitot könyvelt el, szemben az egyik évvel korábbi azonos időszak 65,1 milliárd dolláros bevételével és 18,9 milliárd dolláros profitjával. A bevétele nagyot nőtt egy év alatt, azonban a nyeresége jelentősen csökkent, és a jelek szerint a vezetőség tart a profit további lefelé csúszásától.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről