Nem léphet hatályba a pornónézők korellenőrzése

kültéri iroda outdoor office természet, parkok laptop dolgozó ember munka
Man reclining in hammock using laptop computer
Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek ítélte a texasi törvényt egy szövetségi bíró.
Vágólapra másolva!

Újabb akadályba ütközött a texasi törvényhozás többsége, David Ezra szövetségi bíró döntése alapján nem léphet hatályba az amerikai állam HB 1181 törvénye, amely alapján a pornográfiát kínáló webhelyeknek hatósági okmányok segítségével ellenőrizniük kell a látogatók életkorát.

A belátható jövőben mégsem kell még személyit villantaniuk a texasi pornófogyasztóknak Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

A törvényt a fiatalkorúak védelmét hangoztatva szavazták meg a törvényhozók, azonban a felnőttipari Free Speech Coalition érdekvédelmi szervezet megtámadta azt, a bíró pedig jogosnak találta annak ellenvetéseit. Indoklása szerint a törvény sérti az internetezők és a felnőtt tartalmakat készítők alkotmányos jogait, a gyermekek jogos érdekeihez képest aránytalanul korlátozza a legális tartalmakhoz való hozzáférést.

A bíró fő problémája a „gyengén definiált" törvénnyel, hogy potenciálisan lehetővé teheti az állam számára a pornófogyasztás monitorozását: vezethetné Texas, hogy ki, mikor, és milyen pornóoldalakat látogatott. Ezt a magánszféra súlyos megsértésének ítélte, és különösen aggasztónak titulálta egy olyan államban, amely húsz évvel a Legfelsőbb Bíróság általi megsemmisítése ellenére sem jutott el odáig, hogy formálisan törölje a homoszexuális légyottot bűntényként kezelő jogszabályát a büntető törvénykönyvéből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!