Elérhető marad a briteknél a titkosított chatelés

Férfivélemény: Sorra lájkolom a bombázókat, de az életben Rád van szükségem férfi telefon chat
Vágólapra másolva!
Az iMessage leállításával fenyegetőzött a törvénytervezet miatt az Apple.
Vágólapra másolva!

Kevés sikerrel bő másfél évtizede próbálja betiltani a távközlési szolgáltatásokban az erős titkosítás használatát az éppen aktuális brit kormány. Az elmúlt hónapokban specifikusan a chatszolgáltatások végponttól végpontig tartó titkosításának betiltását lengették be a törvényhozók, hogy lehetőség legyen gépileg detektálni a gyermekbántalmazásos és egyéb illegális tartalmakat az üzenetváltásokban.

A chatszolgáltatók és a jogvédők részéről is univerzális volt az ellenállás a javaslattal szemben Forrás: Shutterstock

A titkosítási technológia óriási mértékben javítja a felhasználók magánszféráját, hiszen az elküldött üzenetek és állományok már az eszközeiken titkosításra kerülnek, a dekódolásuk pedig csak a fogadó fél eszközén lehetséges. Emiatt a chatszolgáltatást nyújtó cégek sem tudnak belenézni a felhasználók kommunikációjába, ami cserébe megakadályozza a hatóságokat, hogy a nyomozások során használható információt tudjanak kikérni a célszemélyek kommunikációjáról.

A törvénytervezetet mindegyik végponttól végpontig tartó titkosítást használó chatszolgáltatás élesen támadta, azzal fenyegetőztek, hogy inkább elérhetetlenné teszik a termékeiket az Egyesült Királyságban, mintsem meggyengítsék a titkosításukat. A WhatsApp és a Signal mellett az Apple beállt a fenyegetőzők közé, kilátásba helyezte az iMessage és a FaceTime szigetországban való lekapcsolását.

A brit kormány most meghátrált, állítása szerint ki fogja szedni a végponttól végpontig tartó titkosítást gyakorlatilag betiltó részt a releváns törvénytervezetéből. Helyette a távközlési hatóság csak utasítani fogja az érintett szolgáltatókat, hogy „legjobb tudásuk szerint" technológiákat dolgozzanak ki a gyermekbántalmazásos tartalmak detektálása és eltávolítása érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!