Kritikus biztonsági javítást kaptak az Apple eszközei

apple iphone mobil okostelefon
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Bármiféle felhasználói ballépés nélkül spyware telepíthető az iPhone-okra.
Vágólapra másolva!

Idén már ötödszörre kényszerült aktívan kihasznált sebezhetőségek miatt soron kívüli biztonsági javításokat kiadni az Apple, a termékeit használóknak erősen ajánlott minél előbb frissíteniük a csütörtökön megjelent iOS 16.6.1-re, iPadOS 16.6.1-re, továbbá macOS Ventura 13.5.2-re a mobileszközeiket és a számítógépeiket.

Semmit sem kellett tenniük a célpontoknak, hogy távolról települjön a mobiljukra a kártevő Forrás: William Hook / Unsplash

Az óriási sietséget kiváltott két sebezhetőséget a Torontói Egyetem Citizen Lab kutatócsoportja fedezte fel, az NSO Grouptól származó Pegasus kémszoftvert telepítették velük egy nemzetközileg működő, meg nem nevezett civil társadalmi szervezet dolgozóinak iOS 16.6 rendszerű mobileszközeire.

Elég volt egy megbuherált képfájlt küldeni az áldozatoknak az iMessage-ben, mire magától települt a készülékeikre a spyware.

Az Apple megerősítette, hogy a Zárt mód (Lockdown mode) aktiválásával elkerülhető volt az áldozattá válás, azonban ez alaposan lebutítja az iOS-t és a macOS-t, így még azok is ritkán használják, akiknek van félnivalójuk az efféle célzott és vérprofi támadásoktól.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!