Nagy bajba kerülhet, ha így tárolja az adatait

wd western digital my passport ssd
Western Digital My Passport SSD
Vágólapra másolva!
Vigyázat, Magyarországon is kaphatóak az adatokat váratlanul elveszítő külső SSD-k. A cikk végén a pontos típuslista.
Vágólapra másolva!

Kezd kicsúcsosodni a Western Digital és a leányaként működő Sandisk márka botránya, a múlt héten három különböző fél is beadta a WD elleni csoportos kártérítési per megindításához szükséges dokumentációt az Egyesült Államokban.

Western Digital My Passport SSD Forrás: Western Digital

A botrány még májusban kezdődött, elsőként az Ars Technika számolt be a panaszokról, hogy egyes Sandisk márkájú külső SSD-k kritikus problémával küzdenek, a vezérlőszoftverük hibája tönkreteszi rajtuk a fájlrendszert. Egyes esetekben segédprogramokkal megjavíthatónak bizonyult a fájlrendszer, de a pórul járt vevők egy része részlegesen vagy teljesen elveszítette a háttértárakra másolt adatokat.

Az első beszámoló megjelenése után a Western Digital megerősítette, hogy hat meghajtóban van jelen a hiba, az ügyfeleknek telepíteniük kell azokra a legújabb firmware-eket. Sajnos úgy tűnik, hogy a frissítések egyáltalán nem oldották meg a hibajelenséget, ennek tetejébe a termékekkel szemezők semmiféle tájékoztatást sem kapnak a lehetséges problémáról az internetes áruházakban megtekinthető termékoldalaikon. Mindeközben a tavaszi médiabeszámolók megjelenése óta a meghajtók rendszeresen szokatlanul nagy leárazásokkal vásárolhatóak meg az Egyesült Államokban.

A Western Digital a tavaszi első tájékoztatásának kiadása óta nem hajlandó kommentálni a meghajtók meghibásodásával kapcsolatos panaszokat, látszólag aktívan a szőnyeg alá kívánja söpörni az ügyet. A periratok alapján a hiba potenciálisan több meghajtót is érinthet a WD által korábban megerősítettnél, az adatokat veszített felperesek kártérítést követelnek a vállalattól.

A biztosan érintett modellek a WD korábbi tájékoztatása szerint:

  • SanDisk Extreme Portable 4TB (SDSSDE61-4T00)
  • SanDisk Extreme Pro Portable 4TB (SDSSDE81-4T00)
  • SanDisk Extreme Pro Portable 2TB (SDSSDE81-2T00)
  • SanDisk Extreme Pro Portable 1TB (SDSSDE81-1T00)
  • Western Digital My Passport SSD 4TB (WDBAGF0040BGY)

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!