Mobilos kémprogramra csaptak le a hackerek

okostelefon mobil smartphone sms chat chatelés üzenetküldés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Hetvenhatezer személy után kémkedtek a stalkerware szolgáltatáson át.
Vágólapra másolva!

Újabb mobilos stalkerware ellen hajtottak végre sikeres kibertámadást, ezúttal a brazil WebDetetive-re csaptak le a felháborodás által motivált hackerek. A társaihoz hasonlóan ez a termék is androidos okostelefonokon való teljes kémkedést tesz lehetővé, de a felhasználóknak manuálisan kell telepíteniük a készülékekre, teljes értékű fizikai hozzáférés szükséges az installációjához.

Gyakran barátnők, élettársak, házastársak utáni kémkedésre használják a mobilos stalkerware appokat Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels

A WebDetetive telepítése és beállítása után a felhasználók egy böngészős felületen távoli hozzáférést kapnak a készülékekhez, többek közt megnézhetik a névjegyzéket és a híváslistát, elolvashatják az SMS-eket és a népszerű chatappokban lévő chateléseket, ránézhetnek a telefonokon lévő fotókra, élő videófolyamot kaphatnak a kamerákon keresztül, meghatározhatják az eszközök földrajzi helyzetét.

A hackerek szerint 76 ezernél is több eszközt figyeltek meg a WebDetetive-vel, töröltek minden adatot a szerverekről, továbbá végleg leválasztották a megfigyelt eszközöket a hálózatról. Az utóbbi miatt ha sikerül is biztonsági mentésből visszaállítaniuk az üzemeltetőknek a szervereket, a kémkedő felek elméletileg már nem férhetnek hozzá az áldozataik mobiljaihoz.

Az önbíráskodó támadók olyan 1,5 GB adatot töltöttek le a hackelés során, azonban ezek csak a WebDetetive-vel kémkedők adatait tartalmazzák. A lementett információk között többek közt a felhasználók e-mail-címei, IP-címei, továbbá az áldozataik mobiljain megnézett tartalmak jellege is megtalálható.

Rövid időn belül ez már a második hackertámadás áldozatává vált kémszolgáltatás, nemrég a LetMeSpy lengyel üzemeltetője a sikeres betörés után teljesen lekapcsolta a szolgáltatását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!