Aggasztóan sok adatot gyűjtenek az autóink

Autóban
Vágólapra másolva!
Egy kaliforniai hatóság megvizsgálja az autógyártók adatgyűjtési gyakorlatait, aggódnak ugyanis, hogy egyre több adatot gyűjtenek az autóink.
Vágólapra másolva!

A California Privacy Protection Agency vizsgálatba kezdett: az autógyártók és autóipari tech cégek adatgyűjtési, magánszférát érintő gyakorlatait ellenőrzik, egyre fokozódnak ugyanis az aggodalmak az autóink által gyűjtött rengeteg adat miatt.

Jelenleg információkat gyűjtenek a helyzetmegosztás, webalapú szórakoztatás, okostelefon-integráció és kamerák kapcsán. Az érintett cégek névsora nem nyilvános. A hatóság szerint a modern autók kerekeken guruló számítógépek, amelyek appokon, szenzorokon, kamerákon keresztül gyűjtik az adatokat, figyelik a benne ülő embereket és a kívül lévőket is. Gyakran automatikusan gyűjtenek be mindenféle adatot a használók életéről.

Autóban Forrás: Getty

A hatóságokat ez sok országban aggasztja, eközben az autók egyre több és több adatot rögzítenek. A Consumer Watchdog nonprofit szerint az autógyártók és partnereik tudják merre vezetünk, mit veszünk, mit eszünk, látják az SMS-eket, ezek alapján fogyasztói profilokat alkotnak, és ez segít további termékek célzott eladásában.

Érdekes példa a Tesla, amelyet a holland hatóság végül nem büntet meg, amiért a leparkolt autói a közelben lévő emberekről készítenek felvételeket, és tárolják azokat sokáig. A Stellantis pedig külön cégen keresztül tervezi licencelni az általa gyűjtött adatokat más gyártóknak is.